mariusuca.ro / Premiera absoluta: Prof. dr. Petrisor Geavlete este al patrulea medic din lume care opereaza litiaza renala cu un robot special (Autoare: Magda Marincovici)
Premiera absoluta: Prof. dr. Petrisor Geavlete este al patrulea medic din lume care opereaza litiaza renala cu un robot special
In premiera absoluta, intr-un spital privat din Bucuresti, profesorul doctor Petrisor Geavlete a realizat trei interventii chirurgicale pentru litiaza renala, utilizand robotul Avicenna. Astfel, Romania se inscrie, alaturi de Franta, Turcia si Germania in seria singurelor tari din lume unde se efectueaza interventii chirurgicale de acest gen, iar prof. dr. Petrisor Geavlete este al patrulea medic din lume, alaturi de prof. dr. Jens Rassweiler din Germania, prof. dr. Olivier Traxer din Franta, prof. dr. Glenn Preminger din SUA, care opereaza cu robotul Avicenna. La nivel mondial, sunt doar trei roboti de acest tip (Paris, Heidelberg si Ankara) cu care au fost realizate 80 de asemenea interventii. Autor a numeroase premeiere nationale, prof. dr. Geavlete a coordonat si premiere mondiale, printre care cu robotul Avicenna. Astfel, din cele 80 de interventii cu acest robot, 5 au fost efectuate de prof. dr. Geavlete din Romania.

- Domnule profesor, cine sunt cei trei pacienti romani care beneficiat de noul robot?

- Pacientii, doi barbati si o femeie, care au avut sansa de a fi operati prin noua tehnologie, au varste intre 47 si 63 de ani. Ei au fost diagnosticati cu litiaza renala in stadiu avansat si prezentau dureri lombare puternice, febra si infectie urinara. Unul dintre pacienti era chiar in pericol de a-si pierde un rinichi.

- Care este diferenta intre robotul Avicenna, operatia endoscopica si robotul Da Vinci?

- Operatia endoscopica, dorita de toti pacientii pentru ca este minim-invaziva, fara taietura, este la ordinea zilei. In Romania, endourologia se efectueaza curent. Dar azi, pentru prima data, litiaza renala a fost rezolvata cu un robot, complet diferit de cel pe care il stim noi, respectiv robotul Da Vinci. In cazul robotului Da Vinci, care foloseste laparoscopie, este necesar abordul leziunii prin niste gauri: operatia nu este intru totul minim-invaziva, are loc, totusi, o agresiune asupra bolnavului, pe care nu ai cum sa o eviti. Comparativ cu Da Vinci, noul robot aparut de putin timp, inventie a profesorului Remzi Saglam, este infinit mai sigur. El este specializat pe litiaze, dar poate fi folosit inclusiv in tumori renale.

- De fapt, cum functioneaza acest robot?

- El actioneaza pe cai naturale. Nu sunt necesare deschideri, gauri, trocare. Se introduce acest aparatul numit uretroflexibil pe uretra si, apoi, mergi pana la rinichi sau unde este necesar. Instrumentele folosite sunt extrem de flexibile si au o orientare mult mai buna in orice calice a rinichiului, putand fi rotite intern, pe axele orizontale si vertibale intre 0 si 90 de grade. Mana chirurgului il dirijeaza si totul se executa cu maximum de precizie, ceea ce face diferenta enorma intre DaVinci si Avicenna.

- Care sunt avantajele pe care le ofera acest robot de ultima generatie pacientului cu litiaza renala?

- Sunt vreo cinci avantaje majore pentru pacient. In primul rand, siguranta. Robotul are miscari sigure, evident sub comanda chirurgului. Sunt miscari fixe, exacte, sigure. In al doilea rand, atunci cand lovesti piatra, cand o dezintegrezi cu laserul, nu exista riscul de a leza rinichiului sau alte zone din apropiere. In al treilea rand, nu exista sangerare. In al patrulea rand, interventia chirurgicala clasica sau endoscopica dureaza aproximativ doua ore, cu noua tehnonologie, 30 de minute.
In al cincilea rand, pacientul este operat dimineata si seara, cel tarziu a doua zi de dimineata, el poate fi acasa, chiar daca vorbim despre pietre de 1,5-2 cm.

- Cum ati reusit sa operati cu aceasta minune a tehnologiei medicale?

- Trebuie sa spun ca, in tara noastra, litiaza biliara este rezolvata in majoritatea cazurilor, prin interventii chirurgicale clasice, dar si prin interventii endoscopice cu abord per cutanat si endoscopie flexibila introdusa de mine in Romania, ca de altfel laserul aplicat la litiaza. Dar am avut sansa de a participa la doua congrese internationale la Paris si la Istanbul. Acolo am operat cu acest robot. si pot sa spun ca m-am acomodat rapid.

- Domnule profesor, care este principala cauza a aparitiei litiazei renale?

- Trebuie sa spun ca litiaza renala este foarte frecventa la noi. Ea reprezinta bucati de minerale care ajung la nivelul rinichiului, ca rezultat al modificarii raportului dintre apa si sarurile minerale. Litiaza renala este foarte frecventa, deoarece romanii nu beau suficiente lichide. si nu doar ca bem putina apa, dar trebuie sa spun ca apa noastra este de calitate inferioara. Dar si asa riscul de litiaza este mai mic daca bem 2-2,5 litri de apa zilnic.

- Prin ce simptome se caracterizeaza litiaza?

- Litiaza renala se caracterizeaza prin colica renala, adica o durere foarte puternica, care il aduce pe pacient de urgenta la medic. Colica poate fi insotita
de urinare cu sange, febra etc. Dar in aceasta faza boala este deja avansata. Aproape 7% din populatia tarii a suferit cel putin o colica renala de-a lungul vietii. Durerea aceasta puternica se instaleaza brusc, de unde si metafora folosita pentru a defini mai bine litiaza renala: fulgerul aparut pe un cer senin.