Trofeul Concursului de Stiinte Eroii Viitorului, organizat de BASF in parteneriat cu Societatea de Chimie din Romania si Bucharest Science Festival, a fost castigat de echipa Eco-Bolintinenii, formata din elevi ai Liceului Teoretic Dimitrie Bolintineanu din Bucuresti. Pe locurile II si III s-au clasat echipa CNNS Ploiesti de la Colegiul National Nichita Stanescu din Ploiesti, respectiv echipa Rovinari - azi si maine de la Colegiul Gheorghe Tatarascu din Rovinari.
- Concursul Eroii Viitorului i-a provocat pe liceeni sa constientizeze probleme din comunitatile lor, legate de energie, apa, transport sau spatii verzi, si sa propuna o solutie pentru rezolvarea acestora. Pe langa informatiile teoretice pe care le-au primit pentru dezvoltarea proiectelor, tinerii au fost incurajati sa se implice in comunitatile din care fac parte, a declarat Daniela Avarvare, PR Manager BASF Romania. Astfel, ne bucuram ca liceeni din intreaga tara s-au inscris intr-un numar atat de mare in competitie, peste 40 de echipe, si ca au acceptat provocarea BASF. Un raspuns pozitiv am primit si din partea profesorilor, care au sustinut implicarea elevilor in proiecte practice, a completat Daniela Avarvare.
- Este minunat sa gasesti in universul elevilor de liceu idei extraordinare care demonstreaza pasiunea lor pentru stiinte. Perspectivele diferite asupra unei probleme, dar si multitudinea de teme alese in cadrul competitiei arata implicare si entuziasm din partea tinerilor. Concursul de Stiinte propus de BASF a reprezentat o sansa pentru acestia de a-si dezvolta cunostintele teoretice cu privire la dezvoltarea sustenabila, de a le pune in practica, dar, mai ales, i-a facut atenti la ceea ce se intampla in imediata lor apropiere, in comunitatile din care fac parte, a mentionat Prof. Dr. Sorin Rosca, membru al juriului Concursului de Stiinte Eroii Viitorului.
Liceeni din peste 40 de licee din 20 de judete din Romania, precum Bucuresti, Brasov, Constanta, Timis, Oradea, Prahova si Satu Mare, s-au inscris in Concursul de Stiinte Eroii Viitorului. Echipele formate din elevi de liceu, coordonate de un profesor, au realizat o cercetare stiintifica si au dezvoltat o solutie inovatoare si sustenabila pentru problemele pe care le-au identificat in comunitatile din care fac parte.
Proiectele inscrise au fost analizate de un juriu format din reprezentanti ai Societatii de Chimie din Romania si jurnalisti de la Stiinta si Tehnica, National Geographic si Radio Romania Cultural. Cinci din cele 44 de echipe au ajuns in finala competitiei, care a avut loc pe 16 iulie, la Bucuresti. Acestea si-au prezentat proiectele in fata juriului, iar in urma punctajelor acumulate s-au decis castigatorii. Cele 5 echipe finaliste sunt: F.U.E.L.S de la Colegiul National Grigore Moisil (Urziceni), Rovinari -azi si maine de la Colegiul Gheorghe Tatarescu (Rovinari), PedaScience de la Liceul Pedagogic Carmen Sylva (Timisoara), Eco-Bolintinenii de la Liceul Teoretic Dimitrie Bolintineanu (Bucuresti) si CNNS Ploiesti de la Colegiul National Nichita Stanescu (Ploiesti).
Publicul si-a putut desemna si el castigatorul. Proiectele inscrise au fost votate pe site-ul CHEMGENERATION.COM, in perioada 4 - 18 iunie, iar echipa care a primit cele mai multe voturi, castigand astfel Premiul Publicului, a fost PedaScience, formata din elevi ai Liceului Pedagogic Carmen Sylva - Timisoara.
Concursul Eroii Viitorului s-a desfasurat in toate tarile Europei Centrale si de Est in care BASF este prezenta, printre care si Romania. Obiectivul concursului a fost sa aduca elevii de liceu mai aproape de stiinte, precum chimia si fizica, si sa atraga atentia tinerei generatii asupra rolului pe care acestea le joaca in viata de zi cu zi, pentru o dezvoltare sustenabila.
Concursul s-a desfasurat sub umbrela CHEMGENERATION.COM, o platforma online lansata in urma cu 4 ani, care isi propune sa le arate tinerilor partea atractiva a chimiei si a altor stiinte.
Sursa: Comunicat de presa