Mariustuca.ro / Alimente care tin sub control pofta de mancare (Autoare: Magda Marincovici)
Frecvent avem impresia ca stomacul este gol si ca neaparat trebuie sa-l umplem cu ceva. Este vorba de o falsa senzatie, deoarece orice mancam ne provoaca o marire a volumului stomacului, stimuland receptorii unor nervi care, la randul lor, vor trimite semnale de satietate creierului. Dar uneori aceste semnale par ca se intrerup pe traseul spre creier si nevoia de mancare persista. Pentru a evita acest fenomen, este indicat sa mancati mai intai alimente cu continut apreciat de proteine si, mai apoi, pe cele bogate in hidrati de carbon. Iata cateva alimente considerate ca a fi dintre cele mai indicate pentru a tine sub control pofta de mancare.

1. Carnea

Nutritionistii spun ca sunt multe argumente pentru ca acest aliment sa fie in topul celor care reusesc sa ne sature. Cu o conditie : sa nu facem abuz de carne. Pe de o parte, carnea contine proteine care ajuta la eliberarea unei proteine numite cholectistokinina, capabila sa creeze senzatia de stomac plin. Pe de alta parte, ea stimuleaza alte mecanisme ale satietatii si alungarii starii de foame. Carnea trebuie mestecata indelung, savurata pentru a-i oferi creierului timpul necesar sa reactioneze la semnalele de satietate.

2. Ciupercile

Sunt perfecte pentru aportul de fibre solubile si apa. Aceste calitati sunt pastrate, daca le vom pregati in aburi sau le vom minca crude, in salate.

3. Oul

Leatherhead Food Reserach din Marea Britanie a realizat un studiu care arata ca oul stie foarte bine sa ne sature cel mai repede, comparativ cu alte alimente care au aceeasi valoare calorica. Oul este alimentul ideal pentru micul dejun, fie fiert, fie omleta.

4. Painea integrala

Este minunata si ca gust, si ca aport caloric. Senzatia de satietate intervine mai repede daca aveti la mesele principale paine integrala si nu alba. Ideal este sa nu depasiti 200 de grame de paine integrala pe zi. Atentie ! Nu orice sortiment numit paine integrala este intr-adevar integral. Cu adevarat integrala este painea facuta din cereale complete si nu din faina alba si zahar caramelizat.

5. Pastele

Toata lumea stie ca au reputatia de a fi dintre cele mai calorice alimente. Totusi, daca sunt preparate respectand intocmai timpul de fierbere, indicele lor glicemic scade si devind mai digerabile. Evident, vom avea grija sa le preparam cu legume si o cantitate mica de ulei de masline.

6. Supa

Se stie ca lichidele reusesc sa dea senzatia de stomac plin. Dar asta pe termen scurt, deoarece sunt eliminate rapid. Dar supa de legume, calduta are cu totul alte proprietati, deoarece contine elemente nutritive naturale, placute si necesare organismului. In plus, potrivit nutritionistilor, daca incepem o masa principala cu o supa, aportul caloric scade cu aproximativ 20%.

7. Fructele uscate

25 de grame de fructe uscate pe zi contribuie la buna functionare a inimii si chiar la mentinerea siluetei. Numeroase studii indica faptul ca fructele uscate ajuta la instalarea satietatii si tinerea sub control a poftei de mancare.
Castanele. Deoarece sunt foarte bogate in hidrati de carbon si fibre, castanele au capacitatea de a atenua senzatia de foame. Sunt ideale intre mesele principale cu scopul de a calma stomacul care cere de mancare si a va retine de la preparatele bogate in calorii.

8. Sucul din fructe si legume proaspete

Din mere, pepene, morcovi sau cirese sucul din fructe si legume proaspete ofera multiple avantaje : senzatia de stomac plin, mai ales intre mesele principale, taie pofta de a rontai cate ceva, poate fi baut in orice moment al zilei si este o sursa valoroasa si naturala de vitamine si minerale.

9. Pestele gras

De 3 - 4 ori pe saptanana, sardine, ton sau macrou. Pestele gras este perfect pentru silueta, dar si pentru inima, pentru creier. De ce ? Proteinele din peste gras activeaza anumiti hormoni ai satietatii (leptina). Si, intocmai cum face carnea, acizii grasi omega 3 pe care ii contine pestele gras ajuta la secretia unei proteine a satietatii (cholecistokinina).

10. Fructele bogate in pectine

Merele, strugurii, bananele, ciresele, murele, caisele. Sunt recomandate intre mesele principale, deoarece contin fibre si apa, reusind foarte bine sa umple stomacul si, in acelasi timp, sa-i dea de lucru fara pericolul de a acumula multe calorii.