Stiri Pro TV: Casa de poveste construita de un roman cu doar 5.000 de euro. A folosit tehnologie din epoca de piatra
V-ati gandit vreodata cum ati putea construi o casa perfect functionala cu mai putin de 5.000 de euro? Ei bine un roman, inventiv pasionat de speologie, si-a facut una inspirandu-se din perioada neolitica.
A folosit numai piatra, lemn si lut, iar cea mai mare parte a locuintei se afla sub pamant. Incitati de proiect, cativa prieteni arhitecti l-au ajutat sa o cladeasca.
De cum pasesti in curtea lui Cristian Lascu, in satul Cojesti, din judetul Calarasi, te intrebi daca locuinta lui este reala sau de jucarie.
- Mi-au facut-o prietenii, m-au ajutat consatenii. S-a facut structura de rezistenta, acoperisul, in cateva saptamani, povesteste proprietarul.
Cristian Lascu e speolog si a colaborat inclusiv cu celebrul oceanograf Jacques-Yves Cousteau. Viata lui sunt pesterile care l-au inspirat si atunci cand si-a facut locuinta pe trei niveluri - sub pamant.
Are structura din trunchiuri rotunde de salcam, fundatie pe placi de piatra, pereti din chirpici, acoperis din paie si nuiele, podea de pamant si bolovani. Pentru exterior a folosit cazeina, obtinuta dintr-un amestec de var cu branza. Atat in interior cat si in exterior decoratiunile aduc cu motivele din cultura Cucuteni, veche de mii de ani si vestita in toata Europa.
Coliba pare desprinsa din cartile de istorie si arata mai degraba ca un muzeu decat o locuinta. Cu toate acestea este perfect functionala. Proprietarul si-a dorit o oaza de liniste in mijlocul naturii. Dupa ce i-au inteles dorinta inedita, vecinii l-au ajutat Florica Ceaurul, i-a construit soba, hornul si l-a ajutat la finisaje.
- Aici a fost facuta cu o idee, am mai pus o idee, am pus paie si era asa cand le-am dat cu ipsos uite cum au iesit, spune el, mandru.
Cristian s-a inspirat dupa ce a vazut o casa asemanatoare in Marea Britanie. La noi are, de altfel, concurenta. O locuinta din Timis, construita din lut este deja intr-un top al celor mai interesante 10 din lume. Si in alte zone ale tarii au inceput sa fie construite case, doar din materiale naturale, cum e de pilda si aceasta locuinta din apropiere de Bucuresti construita din chirpici.