Digi24 : De ce sunt romanii interesati de Grecia. Explicatiile sociologului Vasile Dancu
Presedintele IRES, Vasile Dancu, spune ca romanii sunt interesati de soarta Greciei pentru ca se gandesc la Romania si la ce s-ar fi putut intampla aici. Oamenilor le-a fost frica sa vorbeasca despre Romania, care putea cunoaste o situatie similara, a aratat sociologul. Pe de alta parte, el crede ca este un moment bun pentru a regandi strategiile nationale si europene si este o lectie din care se poate invata ca se poate spune NU celor care vin sa impuna proiecte dezavantajoase.
- Am vazut si alte sondaje, erau mai multi chiar cei care credeau in forta ideii de Europa si in posibilitatea ca grecii sa cedeze rezistentei pe care au inceput-o, a spus Vasile Dancu.
Aceasta problema a Greciei si criza din Grecia nu este doar o chestiune interna si nu este doar o decizie economica, ci este si o problema politica, este o problema, pana la urma, care tine de relatiile intre national si transnational, tine de analiza globalizarii. Cred ca de aceea si romanii sunt interesati, a aratat Vasile Dancu.
Parerile celor din afara se bazeaza pe idei proprii, pe simpatii proprii. Observam ca cei mai multi dintre romani - si cu cat creste procentul studiilor, la studii medii sau la studii superioare - sunt de partea finantelor internationale. Asta arata ca globalizarea este o foarte puternica ideologie, care prinde mai ales la cei cu studii superioare. Intre cei cu studii primare, este egalitate intre cei care tin cu grecii si cei care tin cu finantele internationale, a spus Vasile Dancu.

De ce ii intereaza pe romani Grecia

Presedintele IRES spune ca romanii sunt interesati de soarta Greciei pentru ca se gandesc la Romania si la ce s-ar fi putut intampla aici. Oamenilor le-a fost frica sa vorbeasca despre Romania, care putea cunoaste o situatie similara.
- Au fost guverne de stanga si guverne de dreapta in Grecia, care au facut mari greseli in ceea ce priveste guvernarea. Au dat bani cu nemiluita, sporuri, nu au avut grija pentru colectarea datelor de impozite, nu au facut o legislatie care sa ajute la un PIB mai bun. Dar pe de alta parte, nu este vorba numai de cei care au guvernat Grecia. Guvernantii greci sunt de vina pentru ca au acceptat aceste conditii. Pe de alta parte, de 5 ani Grecia se afla sub supravegeherea celebrei Troici, care a venit si le-a facut un plan de austeritate. In acest plan de austeritate, grecii au pierdut 25 la suta din economie, de fapt, din PIB, a crescut proportia somajului intr-un mod iresponsabil. Este o lectie si pentru Romania. Am vazut ca noi am fost foarte preocupati pentru ca ne-a fost prea frica, mai ales celor care scriu toata ziua pe bloguri sau analistilor le-a fost frica sa vorbeasca despre Romania. Dar, de fapt, atunci cand oamenii tin cu grecii, de fapt se refera la Romania. Si in Romania am facut acest lucru. Am acceptat politici externe, facute de altii, politici de austeritate facute de FMI, am acceptat pierderea resurselor. Ce se intampla acum? Planul acesta ce se impune acum Greciei prevede, de fapt, privatizarea tuturor resurselor care le-au mai ramas grecilor. De asta se opun grecii. Noi am facut asta de-a lungul timpului si nu stim daca am facut bine. In 2008-2010 ne-a trecut si noua glontul pe langa ureche, a reamintit Vasile Dancu. El avertizeaza ca exista o tendinta la toate guvernele Romaniei de a se bate in strategii electorale.
- Cred ca trebuie sa ne facem noi proiectul nostru, sa avem grija de resursele noastre, sa mai spunem si NU atunci cand vine FMI-ul si altii sa ne faca proiectul si sa ne gandim foarte bine, este de parere Vasil Dancu.
- Grecii nu au in acest moment politicieni responsabili. Indiferent ce se va intampla la referendum - referendumul este bun, dupa parerea mea - de poimaine incolo vor incepe negocieri si se va face un nou tratat, probabil. Grecia nu va fi lasata, nu va fi aruncata la cosul istoriei, nu poate fi scoasa din Europa, puncteaza Vasile Dancu, desi recunoaste ca votul este un spectacol public, pentru ca Parlamentul hotaraste in momentele cand nu sunt alegeri. Referendumul este doar o proba pentru negocieri, spune el, iar Europa a ramas un model destul de utopic. Europa are nevoie de un proiect care sa fie acordat cu proiectele nationale. Momentul Grecia ar trebui sa fie un moment de reflectie, subliniaza sociologul.
- Economia Greciei este structural generatoare de criza. Ca si economia noastra, atrage atentia Vasile Dancu. Incepem sa ne castigam vocea. Vorbim de Grecia, haideti sa vorbim si despre Romania, propune sociologul.
- M-a mai enervat un lucru. Am vorbit foarte mult despre Grecia, n-am vorbit despre Republica Moldova. Este parte din teritoriul Romaniei. Indiferent de ce se intampla in alte locuri, acesta este un proiect al nostru. Inainte de a ne interesa Grecia, trebuie sa ne intereseze Republica Moldova, a conchis sociologul Vasile Dancu, la Digi24.