Mariustuca.ro: In curand, pentru diabetici, plasturele care testeaza nivelul zaharului din sange si regleaza insulina (Autoare: Magda Marincovici)
Diabeticii vor putea sa-si testeze nivelul zaharului din sange si, apoi, sa-si regleze nivelul insulinei cu ajutorul unui simplu plasture, potrivit unui studiu al Academiei Americane de Stiinte (PNAS). Plasturele, testat pe rozatoare, s-a dovedit eficient timp de noua ore, scrie site-ul Top Sante. Cercetatorii de la Universitatea de Stat din Carolina de Nord (SUA) au aplicat pe rozatoare suferinde de diabet tip 1 plasturi transdermici cu micro-ace de dimensiunea cililor. Aceste ace extrem de mici sunt dotate cu rezervoare microscopice ce contin enzime sensibile la glucoza si la insulina, care este dispersata daca nivelul zaharului detectat in sange este foarte ridicat, explica cercetatorii americani. Timp de noua ore acest plasture este capabil sa reduca nivelul zaharului din sangele rozatoarelor.
- Noi am conceput acest plasture pentru diabetici. El prezinta o serie de avantaje pentru aceSti pacienti: functioneaza rapid, este simplu de folosit si este fabricat din materiale biocompatibile si lipsite de toxicitate, precizeaza Zhen Gu, profesor la departamentul de inginerie biomedicala al Universitatii de Stat din Carolina de Nord, principalul autor al studiului.
Dozarea insulinei trebuie facuta cu mare precizie, in functie de pacient. Se Stie ca o injectie inadecvata poate genera complicatii grave cum sunt orbirea, amputatii, come diabetice Si chiar decesul.
Metoda tinerii sub control a diabetului cu ajutorul acestui plasture poate fi personalizat, tinandu-se seama de greutatea bolnavului si sensibilitatea lui la insulina, explica prof. Zhen Gu. Pana acum, plasturele a confirmat la nivelul testelor de laborator pe rozatoare. In continuare, trebuie initiate testele clinice pentru ca acest plasture sa poate intra in procedura de avizare pentru comercializare, in beneficiul persoanelor suferinde de diabet.
Potrivit Organizatiei Mondiale a Sanatatii, la nivel global sunt 387 de milioane de persoane suferinde de diabet, iar, in perspectiva anilor 2035, numarul acestora ar putea ajunge la 592 de milioane, in principal din cauza extinderii obezitatii.
In Europa, Turcia este prima pe lista tarilor europene cu prevalenta ingrijoratoare a diabetului zaharat.
Potrivit studiului national privind prevalenta diabetului, prediabetului, supraponderii, obezitatii, dislipidemiei, hiperuricemiei si bolii cronice de rinichi (PREDATOR), in Europa, Romania se plaseaza printre tarile cu prevalenta mare a diabetului, cu aproximativ 2 milioane de bolnavi, cu varste intre 20 Si 79 de ani.