La Editura TREI a aparut recent in colectia Psihologie Psihoterapie cartea "Complex, arhetip, simbol in psihologia lui C.G. Jung" de Jolande Jacobi.
Trei dintre termenii esentiali ai psihologiei analitice-complex, arhetip, simbol abordati rapsodic de Jung in diferite studii si articole - sunt reluati intr-o maniera sistematica in cartea de fata.
Fenomenologia complexului, deosebirea dintre conceptia lui Jung si Freud, precum si modul in care complexul se manifesta diferit in nevroza si psihoza fac obiectul primului capitol.
Natura arhetipului, legatura arhetipului cu instinctul si structura cerebrala sunt tratate in cel de-al doilea capitol.
Distinctia dintre simbol si semn, diferenta dintre Freud si Jung in tratarea lor, simbolurile individuale si cela arhetipale sunt aprofundate in capitolul dedicat simbolului.
Dezvoltarile teoretice sunt aplicate in partea a doua a cartii la "visul despre animaul rau" al unei fetite de opt ani, cu sublinierea implicatiilor lor pentru practica psihoterapeutica.
Jung vorbeste despre autonomia complexelor. "Complexele pot prezenta toate gradele de independenta. Unele zac inca ascunse pasnic in structura de ansamblu a inconstientului si nu se fac remarcate; altele actioneaza ca adevarati perturbatori ai "ordinii casei" psihice, iar altele au pasit deja pe calea lor, inaintand pana in constiinta, dar nu se lasa influentate nici acolo si raman mai mult sau mai putin suverane, voluntare", spune Jung.
Nu visele, cum era de parere Freud, reprezinta via regia spre inconstient, ci complexele, zice Jung. Cu aceasta propozitie este deja conturat rolul remarcabil si central pe care il acorda el complexului in cadrul psihologiei abisale.