Senatorul Sorin Constantin Lazar a sustinut o declaratie politica intitulata: Programul Sprijin la bacalaureat, acces la facultate. Puteti citi in continuare textul integral al declaratiei politice.
Este perioada examenelor sau a luarii marilor decizii, pentru acei tineri care termina o forma de invatamant. Cei care termina gimnaziul isi aleg liceele sau scolile profesionale. Trecerea de la gimnaziu la liceu sau la scoala profesionala este prima schimbare majora in cariera elevului. Aceasta prima experienta ii va determina viitorul sau traseu scolar si cariera sa profesionala ce va urma. De aceea, atat statul reprezentat prin cadrele didactice cat si parintii, trebuie sa colaboreze si sa-l ajute sa depaseasca cu succes acest prag si sa-i fie alaturi mai mult ca oricand.
Este poate cel mai important moment, acela de optiune, pentru ca, oferta oferta claselor de liceu si a claselor de invatamant profesional ar tebui sa satisfaca nevoile absolventilor de gimnaziu, sub aspectul profilurilor si specializarilor, dar mai ales ancorata in cerintele pietei de munca, astfel incat la absolvirea liceului sau a scolii profesionale tinerii sa aiba oportunitati adaptate nevoilor, intereselor si, mai ales, abilitatilor lor: accederea spre invatamantul superior si/sau spre un loc de munca.
Tot acum se desfasoara si examenele de bacalaureat. 1.900 de centre sunt organizate pentru ca examenul national de bacalaureat sa fie desfasurat in conditii de liniste si siguranta. Tinerii absolventi vor trebui sa decida catre ce domenii merg mai departe. Statul roman finanteaza anual de la buget peste 60000 de locuri la facultati pentru primul an de studiu universitar.
Potrivit Institutului National de Statistica (INS) rata de absolvire cu diploma de bacalaureat a elevilor in varsta de 18 ani s-a diminuat de la 63,4% la 39,2%, in mare parte din cauza modificarii procedurilor de derulare a examenului. In medie, rata de absolvire la bacalaureat a scazut de la 78% la 58% din 2009 pana in 2013, rezultate mai scazute fiind inregistrate la liceele tehnologice (aproape 20% in unele cazuri).
Astfel, datele arata ca, in anul scolar 2013-2014, 100.000 de elevi fie nu au promovat examenul de bacalaureat, fie nu au participat la acest examen.
In acest sens, nu trebuie uitat faptul ca liceenii vor beneficia de granturi, din septembrie 2015, prin programul SPRIJIN LA BACALAUREAT, ACCES LA FACULTATE, ajutor care va fi acordat cel mult patru ani pentru licee si de cel mult trei ani pentru institutiile de invatamant superior, pentru a reduce abandonul scolar si a creste numarul absolventilor, in special in liceele cu rezultate slabe la bacalaureat.
Prin acest program se urmareste reducerea ratei de abandon scolar in anii terminali ai invatamantului liceal la 3,5%, cresterea ratei de participare si de promovabilitate la examenul de bacalaureat la 59% in liceele cu performante slabe, cresterea ratei de inscriere in invatamantul superior si reducerea abandonul scolar in primul an de facultate.
Felicit si pe aceasta cale masura adoptata de guvern cu privire la acest program care pune accent pe grupuri dezavantajate, imbunatatirea calitatii in educatie, reducerea abandonului si cresterea participarii in invatamantul superior.