MAGAZIN : Filmele cu extraterestri - o perdea de ceata? (Autor : DAN D. FARCAS)
Internetul (si nu numai) este inundat cu filme si istorii senzationale privind aparitii OZN, relatii cu extraterestri, baze subterane, tratate secrete, autopsii ale unor creaturi din nave nepamantene prabusite s.a.m.d. O parte dintre acestea sunt foarte bine realizate. Unii cred ca multe ar putea fi autentice, altii spun ca n-are rost sa se uite la ele, convinsi fiind ca sunt cu siguranta falsuri intrucat asa ceva nu poate exista (conform celor invatate la scoala), deci asa ceva nu exista. Pentru cineva, de buna credinta, dar nefamiliarizat, domeniul apare extrem de cetos, impiedicandu-te sa deosebesti adevarul de minciuna. Mai putem adauga ca se pare ca cineva, undeva sus, iubeste aceasta ceata.
Un comentariu interesant pe aceasta tema a postat, la inceputul anului 2015, pe site-ul sau, Ben Emlyn-Jones, un blogger bine orientat pe subiecte controversate. La inceput, el relateaza o poveste incitanta, detaliata, pe care o rezumam mai jos.
O persoana numita Jenny, cercetatoare in biologie din Las Vegas, i-a trimis o scrisoare. Spunea ca, intr-o situatie financiara care-i periclita familia si casa, a venit la ea o persoana oficiala care i-a propus un salariu de 5 ori mai mare, daca accepta o anumita functie, cu conditia sa semneze o serie de documente guvernamentale privind pastrarea secretului. Asa a ajuns sa mearga zilnic, de la Aeroportul International McCarren din Las Vegas, pe un avion Janet, la o baza aeriana. De aici ea si alte cateva persoane erau preluate de un autobuz fara ferestre si duse intr-un loc unde coborau in subteran, cu un lift, timp de trei minute.

Profesiuni riscante

Peste tot erau agenti de paza mascati, care indreptau armele spre tine. Munca ei era sa faca teste asupra unor creaturi zbarcite, cu pielea cenusie. Urma descrierea acestora, cu o multime de detalii. Jenny nu stia daca erau acolo de bunavoie sau ca prizonieri. Unii dintre ei au murit. O data sau de doua ori, a trebuit sa-i filmeze cu o camera. La sfarsitul examinarii, filmele si documentele erau depozitate intr-un seif special, cu un sistem computerizat de verificare a intrarilor si iesirilor. Intr-o zi, tocmai cand depozita un film, sistemul a cazut. Inregistrarile erau notate ca depuse, dar usa seifului a ramas deschisa. In clipa aceea s-a gandit ca daca ar sustrage un mini-disc, nimeni n-ar observa. L-a ascuns sub talpa, in pantof, deoarece buzunarele si gentile erau controlate. Dupa multe emotii, ajunsa in Las Vegas, s-a dus la o biblioteca, unde a incarcat filmul pe YouTube, pe un cont nou, anonim. Voia ca lumea sa stie ce se intampla, dar oficialii sa n-o poata identifica. A avut un pic de lucru cu conversia, deoarece filmul era intr-un format non-standard. Abia dupa aceea a mers, pe cai ocolite, acasa.
La scrisoarea cu cele de mai sus era atasata si adresa la care poate fi urmarit filmul. Din pacate, daca incerci sa accesezi acea adresa nu mai gasesti nimic.
E o lectura tulburatoare, similara cu nenumarate altele, postate peste tot pe Internet, chiar de la inceputurile acestuia. Ne putem intreba daca nu cumva e o varianta a unei istorii pe care am auzit-o deja. Ben, bloggerul nostru, ne linisteste ca, de fapt, Jenny nu exista, a inventat el toata povestea. Link-ul video este unul pe care tot el l-a corupt, de aceea apare ca inaccesibil si nu pentru ca ar fi fost sters de CIA.
Dar pe YouTube pot fi gasite cateva sute de filmulete cu extraterestrii, productii avand diferite grade de calitate si putere de convingere. Cel mai cunoscut este ALIEN AUTOPSY al britanicului Ray Santilli, acum complet discreditat. Dar nu e nici pe departe singurul. Cele mai multe sunt recente si destul de realiste. La ora actuala poti cumpara un software de 100 de lire sterline, cu care poti realiza, acasa, pe calculatorul personal, filme cu efecte speciale de o autenticitate cum, in urma cu 20 de ani, facea doar Hollywood-ul pe milioane de dolari; este aproape imposibil sa dovedesti ca astfel de imagini sunt false. Aceasta inundatie a photoshopping-ului la domiciliu produce prejudicii grave pentru cercetarea fenomenelor paranormale. In ufologie exista la ora actuala un raport catastrofal semnal-zgomot. E trist, deoarece unele dintre aceste filme ar putea fi reale; dar cum putem distinge eventualul grau de neghina? Daca filmarea unei intalniri autentice ar fi pusa pe internet, comentariile atasate in continuarea ei ar desfiinta-o pur si simplu, considerand-o computer-generated imagery. La fel, dovezile fotografice, care erau atat de importante la inceputurile ufologiei, azi nu au, nici pe departe, aceeasi pondere ca odinioara.
(Va urma)