Mariustuca.ro / Cu terapiile moderne, dupa trei luni de tratament, 90%-95% dintre bolnavii cu hepatita C in stadii avansate se pot vindeca (Autoare: Magda Marincovici)
Chiar din iulie a.c., 4.500 - 5.000 de pacienti ar putea beneficia de terapia cu interferon free, de ultima generatie, contra hepatitei C, spune presedintele Casei Nationale de Asigurari de Sanatate, Vasile Ciurchea. Poate fi o veste pentru cei de la rubrica POVESTEA TA a site-lui Aliantei Pacientilor Cronici din Romania, presedinte Marinela Debu. Dar si pentru cei peste 3% dintre romanii infectati cu virusul hepatitic C.In Europa, Romania este tara cu cea mai mare prevalenta in privinta hepatitei cu virusurile B si C: 3,2% hepatita C, 4,4% hepatita B. Deci aproximativ 7%-8% dintre romani sunt infectati cu unul dintre virusurile hepatitice B sau C.
- Desi aceste boli evolueaza lent, totusi cred ca este momentul de a incepe terapia cu molecule moderne. In Europa, se pune problema eradicarii virusului hepatitic C cu ajutorul acestor terapii moderne, pana in 2040. Noile terapii chiar sunt vindecatoare. In trei luni de tratamente cu aceste terapii noi, 90%-95% dintre pacientii cu virusul hepatitic C se pot vindeca difinitiv, spune prof. dr. Ioan Sporea, presedintele Societatii Romane de Gastroenterologie si Hepatologie.
In prezent, ne asigura presedintele CNAS, se deruleaza negocieri intre comisia CNAS si cele trei companii farmaceutice producatoare. Exista si o comisie terapeutica condusa de prof. dr. Alexandru Oproiu, deoarece primordial, pentru ca un pacient sa poata beneficia de aceste terapii, este criteriul medical.
Problema este pretul acestor terapii, care in opinia prof. dr. Liana Gheorghe, sef de sectie in cadrul Centrului de Boli Digestive si Transplant Hepatic Fundeni:
- Asistam la inceputul unei noi ere in terapia hepatitei C, cea a terapiei orale, care nu mai presupune utilizarea interferonului.
Nu doar Romania negociaza, ci si alte tari europene. Europarlamentarul Cristian Busoi, liderul grupului FREINDS OF THE LIVER in Parlamentul European:
- Nu doar pentru Romania costul mare al noilor terapii este o problema, ci chiar si pentru tarile cu bugete foarte mari. In toate tarile UE vor fi discount-uri fata de preturile de lista de 45.000 - 50.000 de euro.