Senatorul Marian VASILIEV a sustinut o declaratie politica intitulata: CUM SA DEVII OFITER MARITIM DE PE LACUL MOGOSOAIA. Puteti citi in continuare textul integral al declaratiei politice.
Decenii la rand, marinarii romani au fost cotati ca facand parte din elita mondiala. Scoala romaneasca de marina a dat flotei - pe vremea cand exista o flota -, precum si marile companii de navigatie, profesionisti de valoare. In urma reorganizarii de dupa 1989 ofiterii de marina sunt pregatiti in cele doua institutii de invatamant superior de profil, cu sediul in Constanta respectiv Academia Navala Mircea cel Batran si Universitatea Maritima. Cursurile au durata de 4 ani si se incheie cu o diploma si un brevet de navigatie, recunoscute international.
Numai ca, in stilul romanesc inovativ de circa 5 ani a aparut in peisajul marinaresc inca o institutie de invatamant care pregateste ofiteri maritimi pe Lacul Mogosoaia!
Institutia este (cum altfel!) acreditata de Ministerul Educatiei, iar brevetele sunt acordate, bineinteles, de Autoritatea Navala Romana! Mai mult decat atat studentii de la Colegiul Nautic din Mogosoaia (!) sunt asemeni povestilor cu Feti-Frumosi, obtinand in doar 2 ani diploma de ofiter maritim, in timp ce toti ceilalti studenti la marina din universitatile de profil au nevoie de 4 ani !
Ar fi de ras daca nu ar fi de plans sa ne imaginam un vajnic ofiter de punte, infruntand cu nava lui furtunile oceanelor lumii, dupa ce s-a luptat cu valurile de pe Lacul Mogosoaia din judetul Ilfov. Lasand ironia la o parte, ma intreb si ii intreb pe conducatorii Ministerului Educatiei si ai Ministerul Transporturilor (care acorda brevetele de marinar prin Autoritatea Navala Romana) unde este anomalia?
Cum poti sa ai exact aceeasi calificare dupa studii de 4 ani ca si dupa 2 ani ? In acest caz daca asa functioneaza lucrurile, poate Ministerul Educatiei sa reduca durata cursurilor pentru medici si arhitecti la 3 ani ? Dar a inginerilor la 2 ani ? Poate profesorii la 1 an si jumatate de studii ?
Si ca sa fie derizoriul impins la maximum, Colegiul Nautic din Mogosoaia si-a deschis filiala la Constanta, aproape de cele doua Universitati Maritime ! Asa incat, studentii la program intreg si cei cu oferta la jumatate sa se intalneasca in oras la un schimb de experienta si planuri comune de viitor. Cat despre soarta miilor de absolventi ai scolilor de marina care nu au unde sa isi desfasoare perioada de practica intr-o interventie viitoare.