Mariustuca.ro / 94% dintre copiii disparuti pleaca intenționat de acasa sau din centrele de ocrotire (Autoare: Magda Marincovici)
Organizația Salvati Copiii Romania atrage atentia asupra numarului mare de disparitii voluntare si organizeaza, in parteneriat cu Inspectoratul General al Politiei Romane (IGPR), activitati de informare a elevilor, parintilor, profesorilor si opiniei publice.
Potrivit datelor furnizate de Directia de Investigatii Criminale din cadrul Inspectoratului General de Politie, in perioada 15.05.2014 - 15.05.2015, in tara noastra au fost raportate 3.736 de disparitii in randul copiilor. In peste 94% dintre cazuri este vorba despre plecari voluntare, iar cele mai multe disparitii sunt inregistrate in randul adolescentilor, anunta Organizatia Salvati Copiii din Romania.
Dintre cei 3.736 de copii disparuti, 131 sunt sub 10 ani, 1.085 au varste intre 10 si 14 ani, iar 2.520 sunt mai mari de 14 ani. Copiii pleaca intentionat de la domiciliu sau din centrele de ocrotire a copiilor, pentru o perioada nedeterminata. Majoritatea acestora, respectiv 3.733, au fost gasiti in aceeasi perioada mentionata mai sus - 129 dintre cei mai mici de 10 ani, 1.093 dintre cei cu varsta intre 10 si 14 ani si 2.511 dintre cei mai mari de 14 ani.
Potrivit reprezentantilor IGPR, principalele motive care ii determina pe copii sa isi paraseasca familia sau centrele de ocrotire sunt neglijarea, lipsa de supraveghere, conflictele, abuzurile, lasarea in grija bunicilor sau a altor rude, odata cu plecarea apartinatorilor legali la munca in strainatate, lipsa comunicarii cu parintii, lipsa de educatie, abandonul scolar si influenta anturajului negativ, consumul de alcool si substante halucinogene sau situatia economica a familiei.
La nivel european, conform datelor Federatiei Europene pentru Copilul Disparut si Exploatat Sexual (Missing Children Europe), procentul plecarilor voluntare, din total disparitiilor in randul copiilor, este mult mai mic - de 51%. Majoritatea sunt, de asemenea, adolescenti cu varste intre 15 si 16 ani.
Referindu-se la datele de la nivel national, cat si la cele de la nivel european, Gabriela Alexandrescu, presedinte Executiv al Salvati Copiii Romania, atrage atentia ca:
- Adolescenta este o varsta dificila, atat pentru copii, cat si pentru parinti, profesori si alte persoane care ii au in ingrijire. Provocarile acestei varste ii expun pe adolescenti la o serie de riscuri prin fuga de acasa - exploatare, abuz, trafic de copii. Un segment vulnerabil il reprezinta si copiii din centrele de ocrotire, care fug in mod repetat din aceste institutii. Fuga reprezinta in viziunea lor o solutie la problemele cu care se confrunta, insa nu constientizeaza ca problemele din afara familiei si a acestor institutii de ocrotire sunt mult mai mari si, uneori, imposibil de depasit. Situatia cu care ne confruntam trebuie abordata urgent, prin crearea unor mecanisme eficiente de prevenire adresate deopotriva copiilor, cat si adultilor care ii au in grija.