Mariustuca.ro / Cancerul foliculo-papilar este vindecabil 100%. INTERVIU cu prof. dr. Constantin Dumitrache (Autoare: Magda Marincovici)
Ne-am obisnuit cu cifre alarmante privitoare la numarul deceselor, durata scurta de supravietuire din cauza cancerului. Totusi, sunt si forme de cancer cum este cel foliculo-papilar - un neoplasm tiroidian - care este vindecabil 100%, spune profesorul doctor Constantin Dumitrache de la Institutul National de Endocrinologie C.I.Parhon. Dar atentie, in ultimii ani, a crescut numarul copiilor cu cancere tiroidiene, desi aceste neoplazii sunt caracteristice adultilor. Marele specialist a avut amabilitatea de a ne explica pe larg situatia.
- Domnule profesor, care este rata de supravietuire in cancerul tiroidian?
- Cancerul tiroidian are o rata de supravietuire direct proportionala cu celulele din care provine. Este cancerul folicular sau papilar din celule functionale si cancerul medular din celule ne-hormono genetice, sau cancerul anaplastic. In functie de celulele care capteaza iodul, forma de cancer tiroidian este o forma aproape vindecabila 100%. Daca este un cancer medular, acesta are manifestarile si durata de supravietuire ale oricarei forme de neoplazie.
- Cum se procedeaza in aceste cazuri?
- In cazul cancerului foliculo-papilar se face tiroidectomie totala (eliminarea tiroidei). Apoi, periodic se controleza scintigrafic, pentru a se depista daca exista vreun rest tiroidian, resturi de celule care pot capta iodul si daca este depistat se cauta o alta metoda distructiva. Asa se foloseste iodul radioactiv ca forma distructiva. In aceste conditii, rata de supravietuire poate fi aproape egala cu media de varsta a celorlalte persoane sanatoase. Insa media de varsta este scazuta in cancerul medular, care are manifestari atat clinice, histologice, cat si din punctul de vedere al capacitatii de metastazare comune cu cele ale cancerelor de alta natura.
- Dintre cele doua forme de cancer tiroidian, care este mai frecvent?
- Cel mai frecvent, din fericire, daca pot spune asa, este cancerul foliculo-papilar. Anul trecut, in tara noastra, au fost diagnosticate aproximativ 2.400 de cazuri de neoplazie tiroidiana, dintre care 25-30 de cazuri de cancer medular. Si, de aici, superactivitatea sectiei noastre de terapie izotopica de la Institutul National de Endocrinologie C.I.Parhon. Totusi, noi suntem in rand cu celelalte tari europene in privinta numarului cancerelor tiroidiene diagnosticate anual.
- Aceasta sectie izotopica este un speciala?
- Bineinteles, aici este un mediu cu totul special, beneficiaza de o izolare speciala, mai ales cand se administreaza iodul. Tratamentul se face cu internarea pacientului in spital pana cand cantitatea de radiatii scade la limita normalului. De regula, pacientul sta in spital 3-4 zile pentru a elimina radiatiile. Baza nucleara este o sectie separata de restul Institutului, are circuite separate atat pentru pacienti, cat si pentru materiale etc., grupuri sanitare, conducte separate.
- Cine e mai predipus la cancerul tirodian: femeia sau barbatul?
- Este mai frecvent la femei. Dar datele nu sunt foarte clare, deoarece se stie ca femeile sunt mai atente la problemele lor de sanatate si merg la medic mai repede decat barbatii in aceste situatii. Cu cat inaintam in varsta cu atat suntem mai expusi riscului de cancer tiroidian. Dar, atentie, in ultima perioada, am avut chiar foarte multi copii, nu numai tineri, diagnosticati cu cancer tiroidian.
- Copii? Ce varste aveau acestia?
- Intre 5 si 7 ani.
- Si care este explicatia?
- Noxele din aer, mult mai frecvente in mediul urban comparativ cu mediul rural, poluarea, radiatiile etc. S-a discutat foarte mult despre consecintele dezastrului de la Cernobal, dar nu sunt date foarte convingatoare asupra legaturii dintre acesta si cresterea frecventei cancerelor tiroidiene.
- Care sunt simptomele cancerului tiroidian?
-In principal, aparitia unui nodul. Este foarte improtant sa nu amanam prezenta la medic daca constatam ca avem un nodul. Sunt niste markeri speciali care se prescriu pentru cancerul foliculo-papilar si pentru cancerul medular.
- Intotdeauna se recomanda eliminarea glandei tiroide?
- Normala este tiroidectomia totala.
- De ce?
- Pentru ca este un focar pe care l-am descoperit, dar pot fi microfocare care nu dau nici un fel de semn - nici scintigrafic, nici ecografic -, dar care pot duce la o recidiva. Asa ca tiroidectomia totala este solutia, urmata de tratament substitutiv.