medicaacademica.ro: 80 de ani de la infiintarea Academiei de Stiinte Medicale
Academia de Stiinte Medicale(ASM) a sarbatorit in ziua de 19 mai 2015, la Ateneul Roman, 80 de ani de la infiintare, printr-o Sesiune Solemna care a reunit membrii academiei si invitati de marca, urmata de un concert simfonic sustinut de Orchestra Medicilor.
La eveniment a participat si Alteta Sa Regala Principesa Elena a Romaniei.
- Academia de Stiinte Medicale a fost infiintata in 1935 prin Decret Regal, a traversat apoi perioada comunista si a renascut in democratia romaneasca de astazi. Academia de Stiinte Medicale a fost si ramane si in prezent un for de consacrare pentru elita medicinei romanesti. In acelasi timp este o institutie care isi propune sa serveasca comunitatea careia ii apartine indeplinind multiple functii. Una dintre ele, pe care si-a asumat-o inca de la inceput, a fost aceea de ameliorare a starii de sanatate a populatiei. Si in prezent, cu ajutorul Ministerului Sanatatii, Academia de Stiinte Medicale participa si furnizeaza expertiza pe care o poseda la elaborarea de programe pentru sanatatea populatiei, a spus in deschiderea evenimentului prof. Irinel Popescu, presedintele ASM.
De asemenea, ASM este coordonatoarea cercetarii medicale in Romania, avand peste 70 de lucrari de cercetare in desfasurare si prin accesand doua importante proiecte finantate prin fonduri europene, pentru dotarea cu angiografe a 17 centre, si un al doilea care implica instruirea a 3000 de cadre medicale, medici si asistente, pentru dezvoltarea competentelor in transplant.
ASM coordoneaza Comisia de bioetica a medicamentului, institutie cu un rol foarte important in studiile clinice, iar la nivel international sunt deosebit de relevante parteneriatele pe care ASM le-a dezvoltat cu institutii academice din Franta.
- Academia de Stiinte Medicale, dincolo de a fi una dintre cele mai importante din Europa, este si prin infiintare una din primele din Europa, dar mai ales prin activitatea pe care o desfasoara. Ma bucura ori de cate ori la o intalnire internationala sau o reuniune cu ministrii sanatatii aud numai lucruri de lauda si numai chestiuni pozitive in ceea ce va priveste, a spus ministrul Sanatatii, Nicolae Banicioiu, multumind totodata ASM pentru sprijinul pe care il acorda Ministerului pentru dezvoltarea programelor de sanatate pentru populatie.
- Realizarile si meritele din domeniul medical au fost recunoscute la nivel international, s-a spus in mesajul presedintelui Romaniei, Klaus Iohannis, care a subliniat necesitatea ca domeniul cercetarii sa capete importanta cuvenita si, pentru ca sa putem valorifica potentialul de cercetare si inovatie care exista in Romania, este necesar sa cream o retea institutionala astfel incat tinerii sa nu mai plece din tara, ba chiar sa se intoarca.
Mesajul premierului Victor Ponta a subliniat ca Romania a continuat sa faca performanta in domeniul cercetarii medicale si farmaceutice, in pofida subfinantarii de pana acum a acestui domeniu, precum si nevoia de repere profesionale a tinerilor:
- Astazi, cand Academia de Stiinte Medicale implineste 80 de ani de existenta, ea reuneste nu doar cele mai stralucite minti in domeniu ci, in primul rand, cele mai importante modele profesionale. Avem nevoie mai mult ca oricand de repere, pentru ca in definitiv reperele sunt cele care incurajeaza si ii motiveaza pe tineri sa ramana si sa profeseze in tara.
Mesajul premierului a fost transmis de consilierul sau, dr. Vasile Cepoi.
Au mai transmis mesaje de felicitare prof. Cristian Hera, vicepresedintele Academiei Romane, PS Varlaam Ploiesteanul, ministrul Educatiei, Sorin Campeanu, Aurel Vainer, presedintele Federatiei Comunitatilor Evreiesti din Romania, prof. Gheorghe Sin, presedintele Academiei de Stiinte Agricole si Silvice, prof. Ladislau Ritli, fost ministru al Sanatatii, prof. Stanislav Groppa, vicepresedintele Academiei de Stiinte a Republicii Moldova, acad. g-ral. prof. Vasile Candea, presedintele Academiei Oamenilor de Stiinta din Romania, prof. Aurel Ardelean, rector al Universitatii de Vest Vasile Goldis din Arad.
Prof. Octavian Buda a prezentat un scurt istoric al ASM, punctand principalele momente ale existentei de 8 decenii a institutiei:infiintarea Academiei Romane de Medicina, la 1 iulie 1935, ca urmare a eforturilor prof. Daniel Danielopolu, perioada comunista, care a insemnat desfiintarea in 1948 si reinfiintarea sa in 1969, precum si noua dezvoltare a institutiei incepand din anul 2004.
Programul a continuat cu un concert al Orchestrei MedicilorDr. Ermil Nichifor, condusa de prof. Mircea Penescu, care a subliniat faptul ca si Orchestra Medicilor se afla la moment aniversar - 60 de ani de la infiintare.
Sub bagheta dirijorala a lui Iosif Ion Prunner, sub cupola AteneuluiRoman au rasunat acordurile Uverturii Academica, de Brahms, ale Concertului pentru vioara si orchestra nr.1 in sol minor de Max Bruch, Solist: Eugen Sarbu, ale Preludiului la actul III din opera Lohengrin, de Wagner, si ale Concertului nr. 5 - Imperial - pentru pian si orchestra, de Beethoven, Solist: Dan Grigore. Cei doi solisti, violonistul Eugen Sarbu, venit special de la Londra pentru acest eveniment, si pianistul Dan Grigore, au incununat, prin prestatiile de un deosebit de inalt nivel artistic, acest frumos moment aniversar.