Senatorul Marian PAVEL a sustinut o declaratie politica intitulata: Importanta familiei in societate. Puteti citi in continuare textul integral al declaratiei politice.
In anul 1993, Organizatia Natiunilor Unite a declarat data de 15 mai drept Ziua Internationala a Familiei”, cu scopul de a initia un plan global de masuri care sa vina in ajutorul acesteia. Un an mai tarziu, in 1994, Guvernul Romaniei a decis celebrarea acestei zile si pe teritoriul tarii noastre.
As dori cu aceasta ocazie sa ne amintim cat de importanta este familia, atat in societatea contemporana, cat si in evolutia generatiilor urmatoare, sa meditam asupra impactului pe care dezvoltarea armonioasa in cadrul familiei il are asupra societatii.
Familia este institutia fundamentala in toate societatile; prima forma de organizare a fost cea bazata pe familie, aceasta fiind primul nucleu al civilizatiei.
Vreau in acest sens sa subliniez importanta valorilor pe care familia le transmite in formarea si dezvoltarea generatiilor viitoare, pentru ca o educatie buna va ajuta la crearea unui individ util societatii.
Radacina educatiei o reprezinta familia, care este cea dintai scoala a copilului, atat prin faptul ca il invata primele norme si reguli de conduita, cat si prin puterea exemplului dat de actiunile membrilor sai, acestea fiind asimilate si determinand personalitatea si comportamentul tinerelor generatii.
Totodata, familia este aceea care introduce copilul in viata sociala si culturala si ea trebuie sa promoveze si sa incurajeze respectul reciproc, evolutia prin educatie, egalitatea semenilor, ajutorul si convietuirea.
Familia nu trebuie sa se rezume numai la asigurarea conditiilor de viata pentru copil, ci trebuie sa fie un continuator al sistemului educational si sa se implice in activitatile scolare si extra scolare, sa monitorizeze si sa incurajeze copilul catre educatie si auto educatie.
Din nefericire, in Romania zilelor noastre, rata abandonului scolar a crescut semnificativ, fapt datorat si plecarii parintilor in afara tarii si destramarii familiilor.
Cred asadar ca este nevoie de masuri pentru reintregirea familiilor si sustinerea invatamantului, inclusiv prin apropierea parintilor si administratiei locale de scolile romanesti.
Copiii sunt viitorul nostru si formarea lor este in mainile noastre, iar societatea viitoare va fi in mainile lor!