Aproximativ 70-75% din femeile cu cancer ovarian prezinta metastaze in momentul diagnosticarii, atrag atenția specialistii, cu ocazia Zilei Internationale de Lupta impotriva acestei afectiuni, marcata in fiecare an in data de 8 mai.
Acest neoplasm, care reprezinta aproximativ 30% din totalul cazurilor de cancer al organelor genitale feminine la nivel mondial2, este depistat frecvent in stadiu avansat din cauza lipsei simptomelor specifice. Pacientele confunda simptomele cu cele ale unei tulburari gastrointestinale si intarzie astfel controlul de specialitate.
Diagnosticul tardiv scade considerabil sansele de supravietuire a pacientelor. Astfel, datele Agentiei Internationale de Cercetare a Cancerului (IARC) arata ca doar 32% din pacientele diagnosticate cu cancer ovarian la nivel european reusesc sa supravietuiasca 5 ani.
In general, aproximativ 20% din femeile cu cancer ovarian sunt depistate in primele stadii, cand tumora este inca localizata. Doar in aceasta situatie, 94% dintre paciente au o speranta de viata mai mare de 5 ani.
Â'Cancerul ovarian este povara femeii moderne. In prezent, sunt derulate studii la nivel international care analizeaza legatura directa dintre stilul de viata actual, caracterizat prin fumat, dieta dezechilibrata si sedentarism, si aparitia acestui tip de tumoare. Din pacate, nu exista o analiza specifica pentru aceasta afectiune, insa exista solutii pentru a fi depistata la timp: analizele de sange si controalele ginecologice regulateÂ', subliniaza Dr. Dragos Median, medic primar, Spitalul Filantropia Bucuresti.

Statistici ingrijoratoare

Acest tip de cancer este din ce in ce mai intalnit in tarile dezvoltate, fiind la fel de frecvent ca si cancerul de uter (35%) ori de col uterin (27%)2. In Europa de Est se inregistreaza mai mult de 15 cazuri noi la 100.000 de femei2. Potrivit datelor GLOBOCAN 2012, in Romania sunt raportate anual 1.850 de cazuri noi, fiind a 5-a cea mai frecventa localizare a cancerului la femei4.

Factori care influenteaza aparitia bolii

In afara factorilor asociati stilului de viata modern, specialistii au identificat o serie de cauze care pot duce la aparitia cancerului ovarian:
- varsta â€" majoritatea cazurilor de cancer ovarian apar dupa varsta de 55 de ani, la femeile care au intrat la menopauza;
- istoricul familial â€" riscul de aparitie a cancerului ovarian creste daca doi sau mai multi membri ai familiei, fie din partea tatalui, fie din partea mamei, au avut neoplasm mamar, ovarian sau colorectal1; potrivit datelor IARC, riscul de cancer ovarian creste la 25.5% daca atat mama, cat si sora au fost diagnosticate cu aceasta afectiune;
- mutatiile genetice â€" purtatorii unor mutatii ale genelor BRCA1 sau BRCA2 (gene care ajuta la refacerea celulelor) au un risc mai crescut de cancer ovarian1;
- alti factori: un risc ridicat il au femeile care nu au nascut niciodata, care n-au luat niciodata contraceptive, care au avut primul ciclu menstrual la o varsta frageda sau cele care au intrat la menopauza la o varsta inaintata.

Cele mai frecvente simptome:

Specialistii sfatuiesc femeile sa fie atente la semne persistente care dureaza de mai multe saptamani si care nu pot fi explicate:

- dureri abdominale sau pelvine
- balonare persistenta
- senzatie de satietate precoce
- modificari ale tranzitului intestinal (diaree sau constipatie)
- simptome urinare (mictiuni frecvente sau imperioase)
- sangerari vaginale neobisnuite
- dureri in timpul contactului sexual
- pierdere in greutate
- oboseala, ameteala, senzatie de greata.

Despre Roche

Avand sediul central in Basel, Elvetia, compania Roche este unul dintre liderii mondiali ai industriei farmaceutice si de diagnostic, bazata pe cercetare, prin sinergia oferita de cele doua divizii ale sale: Divizia de Farmaceutice si Divizia de Diagnostic.