MAGAZIN : OZN-urile survoleaza centrale nucleare franceze? (Autor : DAN D. FARCAS)
(Continuare)
In Journal du Dimanche, Fabrice Epelboin, profesor la Institutul de Stiinte Politice din Paris si expert social media, declara:
- Predau cursul de razboi informational la Sciences-Po, inclusiv modul in care propaganda si contrapropaganda se transforma odata cu noile tehnologii. Acest gen de actiuni este tipic atunci cand ne gandim sa punem in discutie optiunea pentru energia nucleara. Daca ar fi sa pariez, as suspecta o miscare ecologista care ar vrea sa atraga atentia asupra energiei nucleare din Franta.
Si altii erau de aceeasi parere. Claude Ganay (deputat al Uniunii Miscarea Populara, din zona unde se afla una din aceste centrale) spunea:
- In cazul in care nu ai nicio dovada, trebuie sa te intrebi cui ii serveste crima, ceea ce duce automat la ecologisti.
Organizatia Greenpeace a negat cu tarie ca ar fi fost in spatele acestor survoluri si chiar s-a aratat foarte ingrijorata cu privire la lipsa de raspuns privind originea lor:
- Ar trebui sa se inceteze cu minimalizarea riscurilor, intrucat un avion mijlociu fara pilot ar putea transporta o incarcatura suficienta pentru a deteriora constructia in care e depozitat combustibilul nuclear.
In noiembrie 2014, Segolene Royal, ministrul ecologiei, declara:
- Nu avem nicio pista!
Ministerul de Interne, Jandarmeria Nationala si EDF continuau sa se abtina de la orice comentariu.
In acest context, marti, 20 ianuarie 2015, directorul Pascal Pezzani facea o prezentare de rutina a rezultatelor pe 2014 si a perspectivelor centralei nucleare din Blayais. Raspunzand unei intrebari privind dronele, directorul a bagatelizat evenimentul:
- Aici, noi nu am vazut o drona; am vazut un OZN si nu a existat niciun impact asupra sigurantei instalatiilor noastre. Pozitia noastra este clara, atunci cand exista un survol al locului, facem o incunostiintare si comunicam.

xxx

Am mai anuntat in paginile acestei publicatii ca CEFAA (Comisia pentru Studierea Fenomenelor Aeriene Anormale a guvernului din Chile), condusa de generalul Ricardo Bermudez, si GEIPAN (Grupul pentru Studiu si Informare asupra Fenomenelor Aerospatiale Neidentificate), organism guvernamental din Franta, au decis, in 2013, sa coopereze. In acest cadru, pe 28-29 octombrie 2014, la Paris, CEFAA si un ONG francez, Comisia tehnica SIGMA2, au anuntat prima lor intalnire de lucru. Seful CEFAA, Ricardo Bermudez, si cel al GEIPAN, Xavier Passot, au transmis aprobarea guvernelor lor pentru aceasta colaborare, in explorarea Marelui Tabu, asa cum a comentat presa.
CEFAA, infiintata in 1997, se afla intr-o cooperare stransa cu universitatile si cu toate serviciile legate de aviatie din Chile. Comisia are privilegiul sa conteze pe unii dintre cei mai remarcabili oameni de stiinta din tara, in calitate de consultanti, ca si pe sprijinul Fortelor Armate si al Corpurilor de Politie. Despre agentia franceza GEIPAN stim ca functioneaza oficial, inca din 1977 (cu unele schimbari de titulatura), in cadrul CNES (Centre National d'Etudes Spatiales), echivalentul francez al NASA. Rolul GEIPAN a fost si este colectarea de date despre OZN-uri. El clasifica fiecare observatie OZN dupa o grila de la A la D, cu D fiind notate cazurile cu adevarat incurcate, pentru care nu exista explicatii. Circa 20 la suta din cele 2200 de cazuri din fisierele GEIPAN se incadreaza in categoria D.

(Va urma)