Jurnalul National: Boala cu o mie de fete. Aproximativ 7% dintre romani sufera de boala cronica de rinichi (Autoare: Magda Marincovici)
- Boala cronica de rinichi este subdiagnosticata, motiv pentru care este necesar un program de screening pentru depistarea acestei afectiuni in stadii incipiente, spune prof. dr. Cristian Serafinceanu, presedintele pentru Studii Reno-Metatolice si Nutritionale.
- 7,7% (1.346.810) din populatie are boala cronica de rinichi. 15,9% din populatia cu varste intre 60 si 79 de ani are boala cronica de rinichi. Factorii de risc sunt displipidemia, obezitatea, hipertensiunea, diabetul, hiperglicemia, dar si alte tulburari metabolice. Diabetul si hiperglicemia cauzeaza intre 60% si 70% din bolile cronice de rinichi. Aproximativ 80% din populatia adulta are o forma de displipidemie, explica prof. dr. Serafinceanu.
Un program de screening se impune pentru depistarea precoce a bolii cronice de rinichi, mai ales ca aceasta afectiune poate evolua fara simptome chiar pana in stadiul final, cand e nevoie de dializa.

- Este o boala cu o mie de fete. Aceasta boala creste riscul cardiovascular. Dupa varsta de 40 de ani, foarte putine persoane nu au un factor de risc. Boala poate fi depistata si in urma unei glicemii bazale si a creatininei plasmatice, precizeaza prof. dr. Serafinceanu.

- Este nevoie de preventie care sa faca parte din activitatea medicului de familie. Succesul unui program de dializa depinde si de momentul inrolarii pacientului. In Romania, sunt dializate circa 11.000 de persoane, explica prof. dr. Alexandru Rafila.

Recomandarile specialistilor vizeaza, in mod special, persoanele suferinde de diabet zaharat, de hipertensiune arteriala. Aceste persoane trebuie sa efectueze teste de filtrare glomerulara si albuminuria cel putin o data pe an. In cazul hipertensivilor, pe langa aceste teste, se recomanda estimarea ratei de filtrare glomerulara prin intermediul ureei si creatininei. De asemenea, specialistii insista asupra faptului ca, printr-un stil de viata echilibrat (exercitii fizice, fara tigara si evitarea automedicatiei), cu o alimentatie sanatoasa, respectiv cu putina sare, cu 1,5-2 litri de apa zilnic, putem sa prevenim boala cronica de rinichi. Iata si un chestionar propus de Societatea Romana de Nefrologie care ar putea sa va determine sa bateti la usa medicului specialist.
- Aveti tensiune arteriala crescut?
- Suferiti de diabet?
- Sunteti supraponderal?
- Sunteti fumator?
- Aveti peste 50 de ani?
- Aveti in familie cazuri de boli de rinichi?
Daca la o singura intrebare raspunsul este afirmativ, nu omiteti sa verificati sanatatea rinichilor dumneavoastra, efectuand un examen de urina sau de deteriminare creatinei serice.