Senatorul Serban Valeca a sustinut o declaratie politica intitulata: Cand vom incepe sa discutam despre lupta pentru ceva si nu despre lupta impotriva ceva. Puteti citi in continuare textul integral al declaratiei politice.
Ultimii 10 ani au fost marcati de eliberarea unor forte tenebroase de saracire a majoritatii populatiei, de inventivitatea unor forme de deturnare de fonduri, de o rasturnare a scarii valorilor in societate, de puterea banului in fata fortei intelectuale. Toate acestea erau cunoscute se pare numai de catre un grup restrans de initiati, pentru majoritatea oamenilor fiind ascunse.
In faza a doua, la nivel general, oamenilor li s-a spus in mod repetat faptul ca Justitia trebuie sa functioneze, precum si necesitatea independentei acesteia, lucru dealtfel corect si acceptat de catre populatie, in timp ce grupul restrans amintit s-a crezut la adapost prin diverse protectii create, inclusiv prin reguli impuse prin asumarea raspunderii.
In acest moment, ne aflam in situatia in care sute, poate chiar mii de oameni sunt implicati in descoperirea si atenuarea efectelor devastatoare create de aceste grupuri restranse, cu alte cuvinte incercam sa eliminam efectele. Aceasta este lupta impotriva ceva.
Cred ca a venit momentul pentru eliminarea cauzelor si in acest fel se elimina si efectele, iar aceasta actiune se poate demara pe termen scurt prin clarificarea reglementarilor si prin promovarea in functii de responsabilitate a oamenilor specializati pe domeniu.
Schimbarea de atitudine poate conduce, si trebuie sa conduca la o concentrare a autoritatilor si a opiniei publice pe lupta pentru ceva. Aceasta trebuie sa fie pentru:
- elaborarea unor strategii pe termen lung de catre institutele si academiile de specialitate pe toate domeniile vietii social-economice pe diverse scenarii de dezvoltare economica a Romaniei, strategii care sa fie aprobate de Parlament si sa fie opozabile elaborarii programelor de guvernare pe urmatorii ani, asigurandu-se in acest fel o continuitate logica a programelor de dezvoltare a tarii si o predictibilitate a mediului economic si implicit a pregatirii si stabilitatii angajatilor;
- dezvoltare economica si implicit crearea de locuri de munca prin proiecte de investitii majore cum ar fi infrastructura rutiera, cea energetica si nu in ultimul rand, cea de cercetare;
- dezvoltarea sistemului educational pe ambele coordonate: cel de specialitate cat si cel de cercetare prin constientizarea faptului ca la nivel mondial peste 70% din specializarile din invatamant sunt in stransa legatura si se adreseaza mediului socio-economic din tara respectiva iar restul procentelor se adreseaza stiintelor fundamentale si cercetarii, ceea ce nu se reflecta in reglementarile nationale. Totodata trebuie avut in vedere si tinta UE ca in 2020, in tarile membre, cca 40% din forta de munca trebuie sa aiba studii superioare datorita calificarii tot mai ridicate a locurilor de munca, in conditiile in care in tara noastra in acest moment avem cca 23% personal cu studii superioare, iar fara o crestere a finantarii de la buget a locurilor in universitati, in urmatorii ani nu vom atinge nici macar un procent de 30%.
Stimati colegi, bineinteles ca la cele 3 directii de mai sus se mai pot adauga si altele, dar consider ca demararea unor astfel de proiecte ar conduce la o dezbatere pozitiva pentru ceva, schimband ponderea dezbaterii publice impotriva ceva si ar capacita acele forte pozitive, intelectuale, care stiu si pot propune un curs normal al vietii in tara noastra inclusiv la clarificarea unor reglementari care sa conduca la modernizarea societatii romanesti.