Interviu cu Ion Iliescu, despre violentele din Piata Universitatii din iunie 1990
Reproducem cateva fragmente din interviul luat fostului presedinte Ion Iliescu de un jurnalist de la Adevarul (in stilul unui procuror-anchetator), in mai 2010.

- Adevarul: Credeti ca au existat droguri in Piata Universitatii? Erau drogati in Piata?
- Ion Iliescu: Ceva a fost, daca nu droguri, niste energizante tot au fost, cum zicea domnul Cunescu: Domnule, astea sunt energizante!. Erau cei cu corturile care erau adapati, alimentati. Domnul Ratiu a platit ca sa-i finanteze. Cine a creat dezordinea din 13 iunie? A fost, pe de o parte, un grup de oameni cazati in Hotelul Negoiu, de langa Universitate, si care erau animati de Dumitru Dinca la vremea respectiva. Apoi erau cei de la 21 Decembrie, care ulterior a devenit Asociatia lui Maries. Ei au fost elementul perturbator care a si compromis Piata Universitatii. Si cine era in spatele acestor oameni? Octav Radulescu, membru in PNTCD. Asta era un cap infierbantat! Voia neaparat sa dea o lovitura de stat, sa conteste alegerile la foruri internationale. Cum au facut si astia cu miscarea portocalie din Ucraina.
- Pe 13 iunie ati facut acel apel la oamenii de bine sa apere democratia. Nu v-ati gandit ca s-ar putea crea un haos general daca iese iar lumea in strada, ca la Revolutie?
- Haosul il aveam. Politia disparuse. Marian Munteanu era vinovat. De ce trebuia el sa apara in balcon? De ce?
- Spuneti ca Munteanu era si el controlat de cineva?
- Lasati-l pe Marian Munteanu, ca el voia sa refaca dupa aceea miscarea legionara din Romania, legionarismul. Era adeptul lui Zelea Codreanu. El i-a incitat, de fapt, pe cei din Piata, care au devastat sediul Politiei. Atunci au disparut si arme, si documente de cercetare politieneasca. Au tinut sub asediu cladirea Ministerului de Interne pana noaptea tarziu si apoi s-au dus spre Televiziune, unde au devastat cladirea. Deci voi, la Adevarul, despre asta nu scrieti nimic. Ziua de 13 pentru voi nu exista! Voi cautati motivatii de partea Puterii si pentru 13 iunie si pe urma puneti accentul pe Mineriada. Asta este ticalosia orientarii si gandirii care va conduce si pe voi in analizele voastre. Deformati adevarul istoric si prezentati de o maniera politica incorecta!
- V-ati temut atunci, in 13 iunie, pentru pozitia dumneavoastra?
- Nu a fost vorba de mine. De ce sa ma tem? Eu eram ales. Ce puteau sa faca din mine? Lumea era speriata si ingrozita. Din oras se ridicau coloane de fum.
- Nu cred, totusi, ca era mai rau decat la Revolutie.
- Pai trecusem de asa ceva. Nu ne aflam in dictatura. Avusesem alegeri libere. Armata a ezitat sa intervina. Armata a intervenit tarziu de tot. Dupa ora 10 noaptea a depresurat Ministerul de Interne. Deci se crease un vid de putere. Nu existau forte de ordine care sa mai tina in frau dezlantuirea asta de ura. Sunau cetatenii la Televiziune: Ce faceti domnule? Ce se intampla? Am ales. Cine sunt astia? Cum de nu exista forta care sa-i opreasca?. Si atunci am facut apel la populatie spunand ca ne aflam intr-o situatie exceptionala si populatia trebuie sa sprijine factorii de ordine.
- Inainte de a face acest apel v-ati gandit un minut-doua sau a fost o reactie de moment?
- Nu un minut - doua. M-am gandit ore! Am cumpanit interventia respectiva. M-am adresat oamenilor care votasera cu trei saptamani inainte. Optiunea populara era exprimata. Astia erau niste marginali si niste vandali si niste anarhisti ordinari!
- Considerati ca Politia nu putea face fata unui grup de cateva sute de oameni?
- Daca n-ai forta organizata, huliganii isi fac de cap. Adica nu vi se pare grav ceea ce s-a intamplat in 13 iunie?
- Ni se pare ca ati supraevaluat.
- Pai, stati de vorba cu cei de la Televiziune. Ca au distrus o cladire. Au distrus-o! Au distrus Televiziunea si arhivele au fost lichidate. Niste oameni au luat bataie, Cornel Pumnea. Batut! Umilit!
- Nu exista in Romania acelor zile nicio divizie a Politiei specializata in revoltele de strada?
- Stai, mai baiete, tu ce vrei sa spui? Care este gandirea voastra? Voi nu va dati seama de gravitatea momentului? Era nevoie sa apelam la ce? La forta care a realizat Revolutia romana! Cetatenii tarii impotriva unor vandali, care-si fac de cap in conditii de lipsa de forta de riposta! Asta imi cerea lumea: sa chem oamenii capabili sa puna stavila acestei dezlantuiri de primitivism, de vandalism si de anarhie.
- Dar nu vi s-a parut suspecta slabiciunea Politiei in acele momente? Atat de slaba era Politia?
- Nu e vorba de suspiciune. Politia n-avea autoritate, era timorata. Nimeni nu indraznea sa traga. Pentru oameni, Politia era asociata cu vechiul regim. Si astia n-aveau forta morala ca sa riposteze. Nu trai in 2010! Du-te in 1990!
(Va urma)