Jurnalul National: Dupa Paste, medicamente noi pentru cancer si hepatita C (Autoare: Magda Marincovici)
Sistemul de sanatate va economisi aproximativ 300 de milioane de euro, dupa recalcularea pretului medicamentelor aflate pe piata din tara noastra, a anuntat presedintele Casei Nationale de Asigurari de Sanatate, Vasile Ciurchea, la Health Forum, organizat de Intact Media Group, eveniment consacrat imbunatatirii sistemului de sanatate, tinand seama ca Romania este codasa in Indexul European al Sistemelor Medicale
Dupa Paste, medicamentele ar putea fi mai ieftine, in medie, cu aproximativ 20%. Se stie ca, in ultimii ani, la noi, preturile unor medicamente au fost chiar si de cinci ori mai mari comparativ cu cele practicate in alte tari europene. Important este ca sumele economisite prin recalcularea preturilor, dar si prin delistarea unor medicamente vor fi folosite pentrupacient, in sensul accesului acestuia la molecule de ultima generatie.
Ministrul Nicolae Banicioiu promite ca, dupa Paste, bolnavii de hepatita C se vor putea tratata, la indicatia medicului specialist, cu noile molecule miraculoase, care reusesc chiar sa vindece aceasta teribila boala. Intrucat sunt molecule scumpe, in prezent, se deruleaza negocieri cu cele trei companii producatoare, in asa fel incat sa se ajunga la un pret suportabil pentru noi si, astfel, un numar cat mai mare de pacienti sa beneficieze de noile molecule. Potrivit specialistilor, in prezent, in tara noastra, sunt aproximativ 600.000 de bolnavi de hepatita C.
Prof. dr. Adrian Streinu-Cercel, managerul Institutului National de Boli Infectioase Matei Bals, explica faptul ca nu toti pacientii infectati cu virusul hepatitic C au indicatie pentru medicatia de ultima generatie, ci doar cei aflati in stadii avansate, cu fibroze, cu ciroze hepatice. In prezent, numai la Institutul Matei Bals,sute de bolnavi de hepatita C asteapta noile molecule vindecatoare.
O alta categorie de pacienti carora li se maresc sansele de a invinge lupta cu suferinta sunt bolnavii de cancer. Ei vor beneficia de medicamente noi, de radioterapie efectuata inclusiv in clinici private si decontata prin asigurarile de sanatate. Daca ne referim la oncologie, numai avem liste de asteptare.
- As putem spune ca suntem in rand cu celelalte tari in ceea ce priveste tratamentul cu citostatice. Mai sunt molecule care asteapta sa fie pe lista, dar orice molecula care trebuie introdusa pe lista trebuie sa aiba un studiu, niste beneficii. Venim in plus in oncologie cu radioterapia, care pot spune ca va integra tratamentul din oncologie. La fel a fost introdus PET-CT-ul. In alte tari, PET-CT-ul se foloseste pentru verificarea eficientei tratamentului, la noi este mai mult pentru diagnostic. Probabil,intr-un timp relativ scurt, vom ajunge si noila acest nivel. In momentul de fata, pacientii au accesla investigatii de inalta performanta, a declarat la Health Forum presedintele CNAS, Vasile Ciurchea.
Referindu-se la pacientii care au mai multe boli cronice, presedintele CNAS a aratat ca acestia vor primi medicamente pentru fiecare afectiune pe cate o reteta.
- El daca are doua sau trei boli, sigur ca primeste medicamente pentru toate bolile pe care le are. Daca ai mai multe boli, primesti medicamente pentru fiecare boala pe care o ai. Este o limitare pe reteta, dar un pacient care are mai multe boli cronice poate sa primeasca mai multe retete, precizeaza presedintele CNAS. De asemenea, ministrul Sanatatii a promis ca, in continuare, va aloca mai multi bani bolnavilor de hemofilie.

In sanatate, nu banii sunt problema
- Nu banii sunt problema in sanatate. Cred ca bugetul trebuie facut pe proiecte, pe strategii si mai cred ca trebuie sa existe legi mult mai dure pentru cei care fura din banii pentru sanatate. Acest lucru il vedem ca se intampla si nu totdeauna actionam asa cum ar trebui. Vreau sa va garantez un singur lucru: nu va exista niciun moment in care sa spun nu unei solicitari reale din partea Ministerului Sanatatii, considera ministrul Finantelor, Darius Valcov.
In curand, ministrul Banicioiu va propune ca toate companiile de stat si cele in care statul este actionar sa dirijeze minimum 40% din donatii si sponsorizari catre domeniul sanatatii.
In cinci ani, bugetul alocat sanatatii a crescut cu 43,5%. Intrebarea este in ce masura aceasta crestere se reflecta in calitatea serviciilor medicale. Pentru un raspuns pozitiv la aceasta intrebare exista un proiect privitor la serviciile medicale ce ar putea fi prestate in regim privat in spitalele publice, la cererea pacientului, ceea ce ar determina eliminarea platilor informale.
- Noi doar cream posibilitatea medicului sa beneficieze de infrastructura din spital pe baza unei taxe pe care o stabilim, iar din acele consultatii private sa-si poata rotunji veniturile. Pentru pacientul care vine frecvent la consultatii va exista posibilitatea sa vada specialistul fara nicio taxa. Lucrurile vor fi foarte bine reglate, modelul sistemului francez, modelul sistemului german. Scopul este sa dispara platile informale, a afirmat ministrul Banicioiu.
De asemenea, ministrul Valcov vorbeste despre o reforma a salariilor bugetarilor, inclusiv a personalului medical. Pe de alta parte, producatorii de medicamente au avertizat in cadrul Formului ca, in urma corectarii preturilor,mai multe fabrici de medicamente s-ar putea inchide. Aproximativ 80% din medicamentele generice vor fi nerentabile pentru producatori si ar putea fi scoase de pe lista, a anuntat Dragos Damian, Presedintele Asociatiei producatorilor de medicamente generice din Romania. Producatorii de medicamente spun ca solutia ca fabricile sa supravietuiasca ar fi plata diferentiata a taxei de claw-back, adica taxele pe care le platesc din profit statului sa nu aiba o valoare fixa.