libertatea.ro : Reincarca-ti bateriile! Iata ce trebuie sa faci la inceput de primavara, ca sa-ti recapeti pofta de viata si sa fii in forma
Pe durata iernii, organismul si-a incetinit ritmul si a depozitat toxine. Rezultatul? Natura se pregateste sa renasca, iar tu esti obosita si fara chef de viata. Iti propunem ca azi, de Ziua Femeii, sa intorci foaia si sa declansezi operatiunea reincarcarea bateriilor.
Ca sa iti recapeti forma trebuie, mai intai, sa-ti faci timp pentru tine. Printre grijile cotidiene - casa, serviciu, piata, copii -, gaseste cateva ore pe saptamana pe care ti le dedici exclusiv. Iata cum le poti petrece.

Tine o cura de detoxifiere
Pentru a elimina toxinele, organismul tau are nevoie de o hidratare cat mai buna: bea zilnic 2 litri de apa, sucuri proaspete de legume si fructe si evita cafeaua, alcoolul si bauturile acidulate, care produc deshidratare.
Tot pentru a ajuta organismul sa elimine deseurile acumulate in timpul iernii, ia o pauza de la carne, mezeluri, lactate, cereale rafinate si dulciuri. Inlocuieste-le cu alimente sanatoase si usor de digerat: fructe (mere, portocale, grepfrut, mango, ananas), legume verzi si salate (bogate in clorofila si minerale, nutrientii care sustin regenerarea celulara), cereale integrale (orez, ovaz, quinoa, hrisca). Adauga din belsug patrunjel, cimbru si busuioc.
Consuma alimentele in stare naturala sau preparate termic cat mai putin (la aburi, la cuptor, pe gratar). Ce ar mai trebui sa stii? Ca nici o cura de detoxifiere nu da rezultate in absenta odihnei. Dormi, asadar, opt ore pe noapte.

Tonifica-ti musculatura
Cel putin o data la doua zile, daca zilnic nu gasesti timp, tonifica-ti musculatura prin cateva exercitii simple: abdomene (pentru a-ti subtia talia), genuflexiuni si fandari (pentru intarirea muschilor fesieri, ai coapsei si ai gambei) etc.
Profita de vremea frumoasa si iesi cat mai des din casa: fa jogging sau macar plimbari lungi, in pas alert; renunta la transportul in comun pentru bicicleta; inoata de doua ori pe saptamana cateva lungimi de bazin; inscriete la fitness, aerobic sau zumba.
30 de minute (minimum!) de activitate fizica intensa ajuta si musculatura, si complexul proces de detoxifiere, pentru ca reziduurile depozitate in organism sunt eliminate, excesul de calorii este ars, tesuturile se oxigeneaza, iar creierul produce endorfine - hormonii responsabili cu starea de bine si cu rezistenta la stres.

Intinereste-ti pielea
Fa-ti saptamanal un gomaj, pentru a inlatura celulele moarte de la suprafata pielii; o ajuti sa respire si ii redai aspectul matasos. Daca folosesti produse cumparate din comert, alege unele cu texturi cat mai catifelate, iar daca folosesti sare de mare, asigura-te ca nu este prea grunjoasa.
Un scrub natural si fin, usor de preparat acasa, il reprezinta amestecul de tarate de grau sau de ovaz cu miere. Dupa ce ai terminat operatiune de exfoliere, aplica pe tot corpul o crema sau un ulei cu efect intens hidratant si lasa-l sa patrunda in piele, inainte de a te imbraca.
Tot pentru a reda tonusul pielii si a o hidrata, renunta la dusurile fierbinti in favoarea celor cu apa calduta.

Exercitiu pentru trup si suflet
Iata un exercitiu ce relaxeaza si musculatura, si psihicul: stand pe spate, cu ochii inchisi, practica respiratia abdominala (tii o mana pe piept, cealalta pe abdomen si duci aerul inspirat pana in stomac; ai reusit cand mana de pe piept ramane nemiscata, iar mana de pe abdomen se ridica; apoi expiri aerul).

Cum te ajuta cromoterapia
Culorile reci - albastru si verde - au puternic efect relaxant. Iesi afara in pauza de pranz, priveste cerul si frunzisul copacilor. Pe un colt al biroului asaza un ghiveci cu o planta luxurianta, iar pe perete, un calendar sau un poster colorat in albastru si verde.

Curatenia de primavara
Profita de curatenia de primavara pentru a renunta la lucrurile care nu-ti mai sunt de folos, fie ca sunt haine ori mici obiecte de decor sau de mobilier. Vei avea senzatia ca ai o locuinta mai aerisita, innoita. Si ca tot vorbim de aerisit, deschide larg ferestrele in fiecare zi cu soare si bucura-te de senzatia de bine pe care ti-o dau aerul curat si caldura primaverii.

Sursa: libertatea.ro