AGERPRES/Spatiul public nu ofera accesibilitati pentru persoanele cu dizabilitati (autor: Mihaela Tudorache, editor: Antonia Nita)
Un audit urban realizat la nivelul oraselor Arad, Bucuresti si Ramnicu Valcea a aratat ca spatiul public nu ofera accesibilitati pentru persoanele cu dizabilitati.
Fundatiile Motivation si Light into Europe au lansat raportul de audit in care se cere elaborarea urgenta a unor Planuri de Mobilitate Urbana Durabila pentru a se stopa anomaliile existente in viata oraselor.
Parcarea autovehiculelor pe trotuar, lipsa rampelor de acces in cladiri si bordurile neadaptate sunt numai cateva dintre problemele dezbatute cu ocazia lansarii raportului.
- Pavajul trotuarelor este in conditii de deteriorare, bordurile sunt sporadic coborate la nivel, nu exista pavaj tactil in numeroase statii de transport public, reclamele situate pe trotuar reprezinta un obstacol periculos si multe altele sunt problemele noastre cu care ne confruntam in spatiul public, a spus Ana Dragutescu, coordonatorul auditului urban.
Cei prezenti la eveniment au mai dezbatut in acest context si necesitatea modificarii legislatiei pentru a se inaspri sanctiunile asupra celor care nu respecta proiectele urbanistice.
Reprezentantii unor organizatii neguvernamentale au sustinut principiul de planificare activa a Planului de Mobilitate, care trebuie gandit la nivel general.
Trebuie sa existe o corelare intre Planul Urbanistic General si cel de Mobilitate in dezvoltarea orasului, au sustinut urbanistii.