DeCeNews: Stratfor, previziune: Rusia se dizolva, Romania si Barasabia se unesc
Agentia americana de analiza Stratfor lanseaza o previziune bomba in ceea ce existenta Federatiei Ruse pana-n 2025.
Potrivit agentiei americane, Rusia se va destrama in perioada 2015-2025. Tarile care au suferit pierderi teritoriale in favoarea Uniunii Sovietice ar urma sa si le recupereze in anii urmatori.
Stratfor, in previziunile strategice pentru 2015-2025, lanseaza ideea ca Federatia Rusa nu va mai exista in forma actuala in deceniul care ne asteapta. Dependenta economiei ruse de exporturile energetice si lipsa de predictibilitate a evolutiei preturilor va pune Moscova in imposibilitatea de a sustine relatiile institutionale in intregimea imensului teritoriu al Federatiei Ruse de azi, citeaza Adevarul. Analistii agentiei Stratfor se asteapta ca autoritatea Moscovei sa slabeasca substantial, ceea ce va duce la o fragmentare formala si informala a Rusiei. Securitatea arsenalului nuclear rus va deveni principala ingrijorare, pe masura ce acest proces se va accelera la sfarsitul deceniului ce urmeaza". Previziune Stratfor sustine ca Rusia nu are niciun mecanism de protectie fata de fortele unei piete libere, ceea ce va duce la repetarea fenomenelor din 1980-1990, cand a scazut dramatic capacitatea de a sustine infrastructura intregii tari. In mod traditional, Rusia a revolvat prin forta acest gen de probleme, cu ajutorul serviciilor secrete.
- De data aceasta puterea FSB este slabita prin faptul ca membrii conducerii sale sunt implicati in economie. Pe masura ce economia se impiedica, acelasi lucru se va intampla cu forta FSB. Iar daca FSB nu va inspira o teama reala, fragmentarea Rusiei nu va mai putea fi impieicata, apreciaza analistii Stratfor.
Schimbari teritoriale radicale. Federatia Rusa, destabilizata complet
- In vestul Rusiei, Polonia, Ungaria si Romania vor incerca sa recupereze regiuni pierdute in favoarea rusilor in diverse momente. Vor actiona astfel incat sa atraga Belarus si Ucraina in aceasta directie. In sud, capacitatea rusilor de a controla Caucazul de Nord se va evapora, iar Asia Centrala va intra intr-o perioada de instabilitate. In nord-vest, regiunea Karelia va cauta sa se alature Finlandei, iar in estul indepartat, regiunile de coasta mai apropiate de China, Japonia si Statele Unite decat de Moscova vor incepe sa se comporte independent. Celelalte regiuni din afara Moscovei nu vor cauta neaparat autonomia, insa vor fi puse in situatia de a fi autonome. Nu va exista o rebeliune impotriva Moscovei, ci slabirea capacitatii Moscovei de a sprijini si controla Federatia Rusa va creea un adevarat vid. Ce va continua sa existe in acest vid vor fi fragmentele Federatiei Ruse - asa arata descrierea viitoarei fragmentari a Rusiei in viziunea analistilor Stratfor.
Criza nucleara Disolutia Federatiei Ruse va duce la aparitia celei mai mari crize a urmatorului deceniu: problema numeroaselor capacitati nucleare ofensive care sunt distribuite in toate regiunile ruse. Disparitia puterii centrale a Moscovei va ridica problema controlului asupra acestor rachete si cum va putea fi garantat faptul ca ele nu vor fi folosite. Analistii Stratfor apreciaza ca Statele Unite vor fi singura putere capabila sa trateze aceasta problema, insa nu vor putea sa garanteze ca nu va fi lansata nici o racheta cu incarcatura nucleara. "Statele Unite vor fi obligate fie sa inventeze o solutie militara care este greu de imaginat in acest moment, sa accepte amenintarea unor astfel de lansari sau sa incerce sa creeze guvernari viabile din punct de vedere economic in regiunile in care se gasesc astfel de sisteme de armament", mai arata analistii Stratfor