MAGAZIN : Faimoasa poveste cu gazul de mlastina (Autor: Dan D. Farcas)
Pe 14 martie 1966, incepand cu ora 3.50, timp de doua ore si jumatate, 7 martori oculari au raportat ca un un obiect zburator neidentificat face manevre deasupra districtelor Livingston si Washtenaw din statul Michigan, SUA. Cei 7 martori erau ofiteri de politie si adjuncti de serif din cele doua districte. Mai mult, povestile lor erau sustinute de mai mult de alti 100 de martori, printre care William Van Horn, un director de aparare civila, si zeci de studenti care au urmarit obiectul in forma de minge de rugby timp de patru ore, in timp ce se deplasa in apropiere de campusul Universitatii din Michigan, de un aeroport local si o de o mlastina din apropiere.
Obiectele vazute se miscau cu viteze fantastice si faceau manevre imposibile pentru un avion. La un moment dat, au fost observate 4 OZN-uri, intr-o formatie in linie dreapta. Baza Air Force Selfridge a confirmat urmarirea OZN-urilor deasupra lacului Erie la ora 4:56 in zori, adaugand ca a fost imposibil sa obtina vreo identificare din partea acelor obiecte. Baza a notificat centrul de operatii din Detroit.
Ajutorii de serif din districtul Washtenaw, B. Bushroe si J. Foster, scriau intr-o declaratie oficiala:
- A fost cel mai ciudat lucru la care am asistat vreodata si n-am fi crezut aceasta poveste, daca nu am fi vazut-o cu ochii nostri. Obiectele se miscau cu viteze fantastice, puteau sa faca intoarceri foarte ascutite, sa coboare, sa urce si sa pluteasca nemiscat cu o extraordinara manevrabilitate. Nu avem nici o idee ce au fost aceste obiecte, sau de unde puteau veni.
Adjunctul Bushroe a declarat presei:
- Balansau inainte si inapoi ca un pendul, tasneau in sus cu o viteza extraordinara, apoi coborau la fel de repede. Politistii din Dexter si serifii din districtul Livingston au raportat ca au vazut aceleasi obiecte, implicate in aceleasi manevre.

Lumini si umbre

Trei zile mai tarziu, pe 17 martie, alti doi ajutori de serif din districtul Washtenaw: sergentul Neil Schneider si David Fitzpatrick au vazut, in jurul orei 16.00, trei sau patru obiecte circulare stralucitoare in apropiere de oraselul Milan. Ei au sunat la aeroportul Willow Run, care insa nu a putut confirma observatiile prin radar.
Pe 20 martie, in jurul orei 20.30, un fermier de 46 de ani din Dexter, Michigan, pe nume Frank Mannor, dar si familia sa, au vazut niste lumini de la ferma lor de pe McGuiness Road. Frank, impreuna cu fiul sau Ronald, de 18 ani, au iesit sa vada ce se intampla, dupa ce au observat ca luminile atinsesera pamantul. Fermierul a spus ca a vazut obiectul de la mai putin de 500 de metri. Parea sa fie maro, cu o suprafata matlasata. Partea de jos era plata, iar cea de sus era ascutita, ca un con. Pe marginile exterioare, avea doua lumini mici, de culoare albastra-verzuie, care se intensificau si deveneau rosii din cand in cand. Uneori obiectul devenea puternic luminat, capatand o culoare galben deschis.
Asa cum spunea martorul:
- Nu semana cu imaginile de farfurie zburatoare si avea o suprafata ca de coral. M-am bagat in fiecare gaura din acest district dar n-am mai vazut asa ceva.
Obiectul se inalta pana la varfurile copacilor, se oprea un timp, apoi cadea inapoi la sol, schimbandu-si in acest timp culorile.
(Va urma)