MAGAZIN : Faimoasa poveste cu gazul de mlastina (Autor: Dan D. Farcas)
(continuare)
Ajutorii de serif David Fitzpatrick si Stanley McFadden si-au parcat masina intr-o zona adiacenta si au inceput o cautare, impreuna cu Frank Mannor. In timp ce erau in padure, au observat, langa o liziera, o lumina stralucitoare, dar, pe masura ce se apropiau, ea se estompa. Lumina a aparut apoi din nou, dupa care iar a disparut. Scotocirea zonei a continuat, prin mlastina si iarba inalta, cu rezultate negative. La intoarcerea in vehiculul de patrulare, ofiterii au fost informati ca unul dintre obiecte a fost vazut plutind, chiar deasupra zonei in care ei efectuasera cautarile, si a plecat apoi in zbor, spre apus, cu o mare viteza.
Robert R. Taylor, seful politiei din Dexter si politistul N.G. Lee au venit si ei la ferma, ca raspuns la apelul doamnei Mannor. Taylor a declarat ca a urmarit luminile, cu binoclul, de la domeniul lui Frank Mannor, aflat pe o colina cu vedere in zona. Obiectul a aparut cu o stralucire rosie, pulsatorie, si cu o lumina la fiecare capat al chestiei.
Conform raportului politiei, Mannor a mai declarat:
- Am auzit apoi un sunet de fluier - ceva ca un glont atunci cand ricoseaza de pe ceva; atunci acest obiect a trecut direct peste noi si a disparut.
Politistii au auzit si ei acest zgomot.
- Am crezut ca a fost o ambulanta, a spus Lee.
In acest timp si ofiterul Robert Hartwell de la Politia din Dexter a vazut un obiect zburator cu lumini intermitente de culoare rosie si verde, plutind aproape de sol, deasupra unei masini. In momentul in care s-a inaltat, i s-a alaturat o a doua nava.
Alti doi ajutori de serif au urmarit acelasi tip de obiecte in partea de nord a districtului. Rezidenti din districtele Livingston si Monroe au raportat de asemenea ca au vazut aparitiile. Ziarul Detroit News a descris a doua zi urmarirea politieneasca, incluzand un desen cu obiectul avand forma unei mingi de rugby, cu suprafata matlasata, cu lumini, cu un varf si cu antene. Douglas Harvey, seriful districtului Washtenaw, ordonase tuturor ajutoarelor sa se deplaseze la fata locului. Sase masini de patrulare, cu doi oameni in fiecare, ca si trei detectivi, au inconjurat zona. Mai tarziu, ei au urmarit un obiect de-a lungul soselei Island Lake, fara sa-l prinda.
Buford Bushroe, adjunct de serif in Washtenaw County, a observat de asemenea obiectul:
- Arata ca un arc. Era rotund. Am intors si l-am urmarit prin Dexter cinci mile. S-a indepartat spre vest, dupa care ne-am oprit. L-am pierdut printre copaci. Fie luminile s-au stins, fie a decolat cu o explozie extraordinara de viteza. Era la aproximativ 1500 de picioare (450 de metri n.n.) deasupra solului. Se deplasa cu circa 100 mph. Noi aveam 70 inainte de a-l pierde, in apropiere de Wylie Road.
O multime de studenti de la Universitatea din Michigan, aflata in apropiere, ca si de la Universitatea Eastern Michigan, se imbulzisera in zona, dupa ce au ascultat la radio rapoartele despre aparitiile din zilele precedente.
Mannor a si fost intrebat daca nu cumva totul a fost o simpla farsa pusa la cale de studenti. El a negat cu fermitate aceasta posibilitate:
- Ei nu ar fi putut truca o instalatie ca aceasta. N-am mai vazut asa ceva. Nu e nimic in neregula cu ochii mei si fiul meu are si el vederea perfecta. Nu puteam sa fi gresit amandoi. Sotia mea spune ca ne vom muta de aici. Ei nu-i place asta. N-am incuiat pana acum niciodata usile. Nimeni nu ne-a deranjat vreodata.
Pe 22 martie zeci de locuitori din Dexter si Hillsdale au raportat mai multe obiecte zburatoare care emit sunete si lumini ciudate. Pe 23 martie, un adolescent de la Monroe a spus ca a facut fotografii ale aparitiilor, care aratau insa doar ca o pata mare, neagra, de cerneala. Pe 29 martie, mai multe obiecte neidentificate au fost raportate in statul Michigan, unele din districtele Macomb si Oakland, altele de la Bad Axe, Flint si Ann Arbor. Printre martori era Richard Sober din Ann Arbor, adjunct de serif aflat in afara serviciului, ca si Ford Wallace, seful politiei din Linden.

(Va urma)