CSID: 5 obstacole in calea abdomenului perfect (Autor: Serban Blebea, antrenor personal)
Una dintre cel mai des intalnite intrebari pe care le primesc este : Cum scap de grasimea de pe abdomen?. Aceasta intrebare are de cele mai multe ori ca punct de plecare grija pentru aspectul fizic, insa grasimea abdominala ridica si probleme de sanatate, fiind un predictor pentru numeroase afectiuni (boli cardiovasculare, diabet etc.)
Cu totii avem o musculatura abdominala acoperita de un strat de grasime. Ca sa ai un abdomen plat si definit, este de bun simt ca trebuie sa scapi de kilogramele adunate in jurul taliei. Pare simplu, nu? Totusi, de ce este asa dificil sa scapam de burta?
Spre deosebire de alte zone ale corpului, depunerea de grasime abdominala este favorizata de numerosi factori si nu poti scapa de ea doar daca faci abdomene, contrar credintei populare.
Uite care sunt principalele 5 motive pentru care iti este greu sa obtii un abdomen plat:

1. Nu te odihnesti suficient
Sa dormi 7 ore in fiecare noapte noapte este unul din cele mai bune lucruri pe care le poti face pentru obiectivele tale de fitness. Atunci cand esti obosit, corpul tau produce mai multa grelina (hormonul responsabil de aparitia senzatiei de foame) si, astfel, iti creste apetitul pentru dulciuri si alte alimente bogate in calorii si grasimi.
Totodata, somnul insuficient stimuleaza productia de cortizol, creste sensibilitatea la insulina si favorizeaza depunerea de grasime pe abdomen.

2. Mananci prea multe alimente procesate
Cheia pentru a scapa de grasimea de pe abdomen este o alimentatie sanatoasa. Nu ai nevoie de o dieta restrictiva, ci de cateva reguli simple. Cea mai mare schimbare pe care o poti face in alimentatie ca sa scapi de grasimea de pe abdomen este sa renunti la alimentele procesate.
Este foarte simplu sa le recunosti: acestea nu cresc din pamant si nu au o mama. Chipsurile, biscuitii, bauturile carbogazoase, margarina, mezelurile - sunt alimente la care trebuie sa renunti. Schimbarea obiceiurilor alimentare nu se poate produce peste noapte, insa iti poti propune ca in fiecare saptamana sa elimini cate un aliment procesat sau sa diminuezi cantitatea pe care o consumi.

3. Ai corpul in forma de mar
Unele persoane au o predispozitie genetica pentru a depune grasime in zona abdominala, asa cum altele se ingrasa mai mult in partea inferioara a corpului. Acest lucru nu inseamna ca nu poti avea un abdomen de invidiat, ci doar ca ai nevoie de mai multa rabdare si consecventa pentru a obtine o talie mai subtire.
Daca esti suficient de motivat, poti depasi acest mic obstacol. Nu te lasa descurajat, ci urmareste-ti obiectivele pana la capat.

4. Esti stresata
Deadline-urile stranse, facturile, copiii si orice alta sursa de stres iti saboteaza eforturile de a scapa de kilogramele in plus si, mai ales, de grasimea de pe abdomen.
In primul rand, este mult mai dificil sa mananci sanatos atunci cand esti stresat, intrucat multi dintre noi ne-am obisnuit sa privim mancarea ca pe o sursa de placere si confort. De aceea, multe persoane simt nevoia sa se recompenseze mancand ceva bun dupa o zi lunga si obositoare. Incearca sa inlocuiesti mancatul emotional cu o alta activitate care iti face placere si vei avea mai mult succes.
In al doilea rand, stresul este asociat cu secretia cortizolului, unul din hormonii responsabil pentru depunerea de grasime.
Gaseste si alte mecanisme mai sanatoase si adaptative pentru a face fata situatiilor dificile cu care te confrunti. In acest fel, iti vei imbunatati nu doar aspectul fizic, ci si calitatea vietii si sanatatea pe termen lung.

5. Nu te antrenezi corect
Contrar asteptarilor, 1000 de abdomene pe zi nu te ajuta sa obtii un abdomen plat. Chiar daca iti vei intari musculatura abdominala, aceasta va ramane acoperita de grasime si nu vei obtine aspectul pe care ti-l doresti. Slabirea localizata este un mit. Mai mult, la inceput poti observa chiar o ingrosare a taliei datorita faptului ca muschiul abdominal creste, dar nu se diminueaza stratul de grasime de deasupra.
Combina exercitiile pentru abdomen cu antrenamente scute si intense, care ard de 9 ori mai multa grasime decat antrenamentele cardio si vei obtine rezultate maxime.
Este dovedit stiintific ca aceastea functioneaza. Un studiu publicat in Journal of Medicine and Science in Sports and Exercise a demonstrat ca persoanele care au urmat un program de antrenamente cu intensitate ridicata au pierdut mai multa grasime din zona abdomenului. Pe langa abdomene, include in antrenamentul tau si exercitii complexe, precum genuflexiunile, care activeaza mai multe grupe musculare si te ajuta sa arzi mai multe calorii.
Nu vreau sa intelegi gresit. Exercitiile pentru abdomen sunt benefice si te ajuta sa obtii si o postura mai buna, dar pentru efecte maxime combina-le cu antrenamente scurte si intense si un stil de viata sanatos.
Avantajul exercitiilor pentru abdomen este ca le poti face oricand, cu usurinta, la tine acasa.
Pentru final, iti adresez o intrebare simpla: Chiar iti doresti un abdomen plat?
Totul tine de cat de motivat esti. Multe persoane nu actioneaza si in acest fel isi rapesc singura sansa sa-si atinga obiectivele. Daca respecti sfaturile de mai sus, iti garantez ca vei scapa de grasimea de pe abdomen. Primul pas este cel mai dificil. Ti-am pregatit o lista cu cele mai eficiente 10 exercitii pentru abdomen, pentru a te ajuta sa incepi sa obtii rezultate :
http://www.slabestecuserban.ro/top-10-exercitii-pentru-abdomen/