Taifasuri.ro: O planta la moda: Tribulus terrestris (Autoare: Dana Purgaru)
In top 3 cel mai vandute produse de la orice magazin tip plafar se numara, pe langa celebrele minuni de slabit, Tribulus terrestris. Desi numele sau nu spune nimic, renumele mondial insa recomanda aceasta planta, care a devenit la moda si in Romania.

Inlocuitor natural al steroizilor anabolizanti

Mai nou, cam toata lumea vorbeste despre Tribulus terrestris. Una dintre categoriile de persoane care il lauda e reprezentata de sportivi sau, in general, de persoanele care desfasoara activitati fizice in care doresc sa se perfectioneze, deoarece este o planta renumita pentru ca mareste performantele fizice, fiind un tonic general. Practic, aceasta ridica nivelul de hormon luteinizant ce stimuleaza productia de testosteron (hormon masculin). De altfel, se spune ca Tribulus a fost folosit incepand cu anii '70 in Europa de Est si a fost mult timp arma secreta a culturistilor, fiind alternativa cea mai puternica din plante pentru steroizii anabolizanti sintetici.
Beneficiile pentru culturisti constau in cresterea fortei musculare si grabirea recuperarii muschilor dupa un efort indelungat, deoarece testosteronul ajuta la sinteza proteinelor si la balanta pozitiva a nitrogenului.
Un studiu de evaluare facut pe atleti pentru verificarea reactiilor hormonale cu 750 mg/zi de Tribulus a descoperit o crestere cu 72% a hormonului luteinizant la barbati.
Dar este bine de stiut ca si femeile care desfasoara regulat activitati fizice pot folosi Tribulus pentru imbunatatirea performantelor, in special daca tin diete slabe in calorii.

Mareste performantele sexuale

Desi face senzatie prin plafaruri, Tribulus terrestris a fost folosit de secole in medicina ayurvedica si traditionala asiatica pentru tratarea in mod traditional a deficientelor hormonale la barbati si la femei (creste libidoul), dar mai ales pentru remedierea disfunctiei sexuale masculine (ejaculare precoce) si a infertilitatii. De asemenea, mai multe studii clinice efectuate in diverse tari au demonstrat ca aceasta planta are efect in tratarea impotentei masculine. Toate acestea se datoreaza ingredientului activ numit protodioscin.

Scade tensiunea

In medicina traditionala chineza i se atribuiau acestei plante si actiuni protectoare ale sistemului vascular, fiind folosita cu succes in hipertensiunea arteriala si afectiunile coronariene. Medicina moderna i-a testat in acest sens capacitatile. Spre exemplu, intr-un studiu efectuat pe 400 de pacienti cu afectiuni cardiace s-a constatat o ameliorare dupa administrarea extractelor de Tribulus terrestris, comparativ cu grupul tratat cu produse placebo.
In medicina ayurvedica, indienii foloseau fructele plantei pentru efectul lor diuretic (mai ales in caz de pietre la rinichi, mictiune dureroasa si incontinenta urinara), ca antiseptic si ca antiinflamator.

De folos pentru persoanele grase

De asemenea, chinezii antici apreciau aceasta planta pentru ca reusea sa calmeze durerile de ficat, de cap si ametelile. In plus, s-a observat ca detoxifica rinichii si tractul urinar si are proprietati antioxidante, benefice indepartarii radicalilor liberi care pot duce la aparitia unor boli grave, precum cancerul.
In cazul persoanelor foarte grase sau obeze, cu ficatul supraincarcat cu zahar si grasimi, Tribulus accelereaza fluxul biliar si descompunerea grasimilor si scade glicemia, nivelul colesterolului si micsoreaza numarul trigliceridelor.
De asemenea, este util pentru cei care fumeaza si beau multa cafea, care sunt in pericol de a li se subtia venele.

Creste si la noi in tara

Tribulus terrestris este cunoscut si sub numele de punctie de vita-de-vie sau fructul coltul-babei. Este cultivat in diferite parti ale lumii, in special in America de Nord si de Sud, Australia, Europa, Orientul Mijlociu si Africa. Planta poate fi recunoscuta dupa florile de culoare galbena si fructul ce seamana cu un cap de capra. Creste si la noi in tara, pe campuri, islazuri si pe terenuri nisipoase, in special in sudul tarii.
- Un studiu realizat pe 20 de barbati si femei care au luat Tribulus a concluzionat ca la 75% dintre participanti le-a crescut rezistenta fizica, la 80% le-au crescut libidoul si performantele sexuale, iar la 95% dintre femei nu s-au mai raportat simptome premenstruale.
- Tribulus terrestris nu este recomandat femeilor insarcinate, deoarece actioneaza la nivel hormonal.

xxx

Tribulus terrestris & Zinc, 30 capsule, FarmaClass
Produs: Tribulus terrestris & Zinc, 30 capsule, FarmaClass
Producator: FARMACLASS
Categoria: FARMACIE DIVERSE
Vandut de: Farmacia Tei SRL, Lacul Tei 31-33
Caracteristici Tribulus terrestris & Zinc, 30 capsule, FarmaClass
Descriere
TRIBULUS TERRESTRIS + ZINC 30 capsule (Performante sexuale, Afrodisiac) FARMACLASS
- Tribulus terrestris & Zinc este un produs recomandat pentru cresterea performantelor sexuale, afrodisiac.
Prezentare:
- 30 capsule
Recomandari:
- POTENTA
Compozitie:
- 1 capsula contine:
- Tribulus terrestris..... 270 mg
- Zinc........................ 7,5 mg
Indicatii:
- Folosit pentru cresterea potentei si performantelor sexuale masculine, cat si in cazul sportivilor.
Administrare:
Doza recomandata:
-1 capsula x 2/zi
NOTA:
- Asocierea eficienta de tribulus si zinc duce la cresterea potentei si performantelor masculine.
- Este util si pentru sportivi, ducand la o eficacitate crescuta a activitatii acesora, in cazul efortului fizic intens.