Senatoarea Gabriela Firea militeaza pentru ca si femeile de peste 40 de ani, care nu pot avea copii pe cale naturala, sa fie ajutate prin Programul national de fertilizare in vitro. Puteti citi in continuare textul integral al declaratiei, care da o speranta femeilor care vor sa aiba copii.
Deja este o certitudine faptul ca anul acesta va fi reluat Programul national de fertilizare in vitro, cel mai probabil incepand de la 1 aprilie. In momentul de fata sunt in curs de elaborare, la Ministerul Sanatatii, actele normative necesare pentru derularea acestui program.
Desi nu a avut o anvergura prea mare, programul pilot desfasurat in perioada 2011 - 2012 a furnizat suficiente date si elemente de analiza, astfel incit noul program sa nu porneasca de la zero, ci sa fructifice aceasta experienta.
In mod cert, noul program va trebui sa aduca modificari importante ale conditiilor, atat in directia eficientizarii cat si in cea a echitatii. Va trebui realizata o selectie mai riguroasa a clinicilor care vor fi incluse in program, dar e nevoie, in acelasi timp, de o diversificare geografica a acestora, astfel incat sa fie crescut gradul de accesibilitate.
De asemenea, vor trebui imbunatatite conditiile de acceptare a cuplurilor in program, in sensul unei rigurozitati sporite a criteriilor, dar sunt si aici cateva decizii politice care ar trebui luate. Ma refer in primul rand la varsta maxima a viitoarelor mame, care ar putea fi majorata de la 40 la 45 de ani, in conditiile in care exista acordul medicului, precum si la acordarea mai multor sanse unui cuplu acceptat in program, respectiv decontarea cheltuielilor cu 2 sau chiar 3 proceduri.
In ciuda progreselor pe care le-a facut medicina, rata de succes a acestor proceduri nu depaseste inca, in medie, 30 de procente, iar rata de succes a programului ar putea fi simtitor imbunatatita in acest fel, pentru ca este foarte probabil ca din 50 de cupluri care beneficiaza de cate 2 incercari sa rezulte mai multe sarcini duse la capat decat din 100 de cupluri care au dreptul la cate o singura incercare.
Asa cum spuneam si intr-o declaratie politica anterioara in legatura cu acest subiect, infertilitatea nu este un moft sau o stare de spirit, ci este o boala recunoscuta de Organizatia Mondiala a Sanatatii. La nivel global, unul din sase cupluri este afectat de infertilitate, iar boala este clasata pe locul 5, la nivel mondial, in randul celor mai grave afectiuni.
Din pacate, Romania se plaseaza la coada clasamentului tarilor europene conform tututor criteriilor legate de reproducerea umana asistata medical. De aceea, reluarea acestui program va avea efecte benefice atat in plan social, cat si demografic, fiind un prim pas, absolut necesar, pe calea insanatosirii noastre ca natie.
Resursele care pot fi alocate in acest moment sunt limitate. In schimb, exista energii si sinergii semnificative din partea celor care militeaza pentru extinderea fertilizarii in vitro, care pot fi folosite cu succes pentru alocarea cat mai judicioasa a acestor resurse si pentru maximizarea rezultatelor. Iar daca programul va da rezultate, vom avea argumente suplimentare pentru a-l extinde.