(continuare)
Reluam din Evenimentul zilei fragmente din prima marturisire facuta de Viorel Hrebenciuc in fata magistratilor care au emis mandatul de arestare in dosarul cererii de restituire a padurii printului Gheorghe Sturdza-Paltin.
Procurorii l-au acuzat de o spaga de aproximativ 13.000 de hectare. In schimb, in sala de judecata, Hrebenciuc sustinea ca are totul la vedere, ca are o avere modesta si ca prejudicuul ar fi fost virtual. Nici azi nu s-a dat niciun metru patrat de padure, nu exista niciun titlu de proprietate eliberat si nici sansa sa fie eliberat vreunul.
- Intrebare: Daca a cerut garantii in sensul de a fi recompensat in legatura cu punerea in posesie?
- Raspuns: Niciodata. Sunt cunoscut ca genul de om care sare in ajutorul oamenilor si nu cer niciodata nimic. Toata lumea discuta in acest sens despre mine. Din asta mi-am facut, de foarte multe ori, un de glorie. Multi imi reprosau ca nu iau comisioane. In 25 de ani nimeni nu a spus vreodata ca iau bani, cu toate ca s-au scris atatea nebunii despre mine. Averea mea este la vedere si se poate verifica. Am o singura casa dupa o viata de om.
Hrebenciuc a fascinat judecatorii cu povestea printului Gheorghe Paltin- Sturdza - care era in boxa arestatilor. Cat timp a vorbit el nu a fost oprit de instanta cu intrebari.
- Referitor la prima acuzatie, aceea de constituire de grup infractional. Nu am avut niciodata sentimentul ca s-a constituit un grup infractional organizat, Gheorghe Paltin-Sturdza mi-a fost prezentat de Ioan Adam pe care il cunosc de zece ani de zile, fiind un coleg in Parlament si in mandatul anterior.
- Fata de familia Sturdza, in general, e o afinitate deosebita pentru ca cunosc si alti membri ai acestei familii, un Sturdza pe care il cunosc din 1990, fiind din zona Moldovei. Prietenia aceasta a dus la salvarea vietii mele pentru ca am avut un infarct in 2002, iar cel care se ocupa de rezolvarea problemelor mele de sanatate a fost chiar dl. Sturdza, fratele lui fiind cumnatul academicianului francez Carpealier, renumit medic cardiolog. Mi-am facut o parere deosebita fata de aceasta familie in urma acestor evenimente.
- La prima discutie cu Sturdza- Paltin Gheorghe am ramas fascinat de viata pe care o duce. Este nepotul generalului Avramescu (generalul Gheorghe Avramescu, comandatul Armatei a 4-a), comandantul Fortelor Armate din timpul celui de-Al Doilea Razboi Mondial, mama fiind ucisa de NKDV la Budapesta. Imi povestea cum a gasit un filmulet de 1.30 de minute cu mama lui. Pe de alta parte, a stat 25 de ani in SUA, era profesor de franceza, avea doctoratul si s-a specializat in calculatoare ajungand pana la performanta de a face modele din modelare lingvistica si a lucrat la Universitatea din Maryland.
- A revenit in tara dupa Revolutie si mi-a povestit aventurile prin care a trecut pentru recuperarea proprietatilor familiilor sale. Printre altele, a reiterat si faptul ca este in posesia unei decizii definitive, irevocabile si executorii pentru unele suprafete de padure din judetul Bacau.
- Tin minte cu precizie ca atunci i-am mentionat ca ma voi interesa de acest subiect, rugandu-l sa imi dea si o copie dupa hotarare pentru a fi sigur ca o are, desi nu aveam niciun motiv sa ma indoiesc.
- Tot ce am facut in aceasta privinta, in aceasta speta, confirm pentru prima data ca am facut in conditii de perfecta legalitate, fiind vorba de punerea in executie a unei hotarari judecatoresti, nu am avut nicio clipa si nu am nici azi un sentiment de culpabilitate.
(Va urma)