Scriitorul Daniel Octavian Bejan alias Moshemordechai.ro: Da, pute!
Daca ai nesimtirea de a lasa prea multa vreme gunoiul sa ti se adune sub nas, dupa o vreme, inevitabil, mizeria adunata acolo intra in fermentatie si tot locul se umple, incetul cu incetul, de o duhoare insuportabila. Ceea ce se intampla acum in Romania, toata revarsarea asta de jeg, in care se amesteca, de-a valma, justitie, servicii secrete, politica si afaceri, nu are nimic de a face nici cu despaducherea de coruptie, nici cu necesara curatenie si primenire a ograzii. Toata grotesca etalare de puroi, in opinia mea, nu e decat o sangeroasa incaierare intre aia care pana mai ieri si aia care ar vrea de acum incolo. Cineva a dat drumul la gazele de fermentatie, ne plimba gunoiul dospit pe sub nas invitandu-ne sa constatam : Observati? Pute!. Ca si cum n-am fi fost pana acum sufocati de duhoare, ca si cum, multi dintre noi, n-am fi urlat de atata amar de vreme: Pute, ba! Pute de nu se mai poate! Si ca o culme a nesimtirii, cei care ne plimba acum duhorile pe sub nari sunt exact aia care ne asigurau ca aerul e respirabil, ca miroase a tamaie si parfum de violete.
Nu cred nicio clipita ca ceea ce se intampla acum e altceva decat o schimbare de gasti. Si, in cea mai buna traditie otomana, noii veniti au mai intai datoria de a-i beli pe cei dinainte. Nu am cum crede altceva atata vreme cat personaje sulfuroase, afaceri extrem de rau mirositoare raman in continuare de neatins. Hoarda isi primeste portia de sange dupa care tanjea, ceva ciolane si bucati de sorici, pline de par si excremente, iar aia care ar vrea de acum incolo isi pregatesc tacamurile pentru fleica pe care si-au pus-o deoparte. Asta e tot.
Mai sunt de facut niste mici, marunte, neinsemnate observatii:
- Daca tot mestecam soriciul statului de drept, e bine sa nu uitam ca, pana la hotararea definitiva a instantei, dupa un proces corect (daca nu cerem prea mult) si Udrea, si Videanu, si Pinalti, ba chiar si Cocos beneficiaza de prezumtia de nevinovatie. Oricat de mult i-am dispretui, oricat de convinsi am fi de ticalosia lor.
- Nu e rau sa observam ca vrednicii de la DNA au dat iama in PSD in ajun de alegeri (cum bine observa Patrick) si au descoperit paduchii de la pedelicul stropit cu apa de PNL (daca ei vor sa se amestece, sa fie sanatosi! eu inca nu-i amestec, iar liberalii mi-ar putea multumi pentru asta) abia dupa alegeri.
- Fostul sef al SRI a fost silit sa demisioneze (da, am scris silit) dupa ce s-a trezit vorbind aiurea. Sut in cur perfect meritat. Prin decret prezidential, Coldea e numit interimar la SRI, desi e pomenit (cu subiect, predicat, adjectiv si complement!) in niste afaceri extrem de puturoase. Lucru al naibii de bine facut! Vivat!
- Mandatele astea de arestare au si ele un termen. Nu pot fi prelungite la nesfarsit. Procesele vor dura si ele. Unele pot dura ani buni, iar rezultatul acestor procese inca e greu de stiut. Asa ca toata harmalaia de acum s-ar putea sa aiba ca finalitate un mare fas! Dar efectele speciale, sa recunoastem, sunt reusite! Show-ul televizat e de mare rating.
- Azi vorbim doar despre gunoiul la vedere si duhoarea lui. Si ne asteptam ca el sa fie cercetat, comentat si judecat de catre cine? Pentru ca uitam de gunoiul sub acoperire, din justitie, presa sau ONG-uri.
- Comparati, va rog, averile uriase ale celor frecati acum de catre DNA. Si observati flecustetele de prejudicii pentru care sunt cercetati. (exceptie notabila cazul retrocedarilor, dar acolo e ceva inca si mai puturos, despre care o sa mai vorbim)
- Cel sub obladuirea se petrecea totul, ala care le stia pe toate, bulibasa epocii in care s-au petrecut toate astea, e nederanjat si nimeni nu pomeneste nimic despre el. Nici Udrea, nici Pinalti, nimeni. Omerta functioneaza. Doar Bercea, tigan prost, urla in damblaua lui.