Jurnalul National: O noua terapie in cancerul pulmonar. Medicamentul, administrat oral, e mai eficient ca tratamentele clasice (Autoare: Magda Marincovici)
O anomalie genetica, responsabila de aproximativ 1% dintre cancerele bronsice, a fost descoperita recent de o echipa de specialisti din Toulouse. Acesta este punctul de plecare catre un nou tratament ce va fi in curand disponibil. ROS1 - acesta este numele genei asociate cu aceasta anomalie genetica recent descoperita in unele cancere pulmonare.
Un studiu european, coordonat de prof. Julien Mazieres, pneumo-oncolog la Spitalul Larrey (Institut Universitar al Cancerului din Toulouse Rangueil-Larrey) si Institutul Universitar al Cancerului Toulouse-Oncopole, a permis testarea efectului unei molecule terapeutice, crizotinib, administrata pe cale orala pacientilor purtatori ai acestei anomalii genetice. Autorii acestei descoperiri au subliniat ca, pana acum, rezultatele sunt foarte promitatoare, deoarece 80% dintre pacienti raspund la acest tip de tratament cu foarte putine efecte secundare si aceasta in timp ce rata de eficienta a chimioterapiei clasice este de aproximativ 30%. Noua molecula este extrem de importanta in conditiile in care, la ora actuala, aceasta grupa de pacienti nu beneficiaza de un tratament cu adevarat eficient. Cancerul pulmonar este unul dintre cele mai severe si mai frecvente, care, din pacate, este adesea diagnosticat in stadii metastazice. Or, descoperirea unor anomalii moleculare ale ADN-ului celulelor maligne permite tratarea pacientilor cu terapii tintite mult mai eficiente comparativ cu chimioterapia clasica. Este si cazul, de exemplu, al genei HER2 modificate, observata la aproximativ 25% dintre femeile suferinde de cancer al sanului. Asadar, anomaliile genetice pot conduce la tratamente mai eficiente. Potrivit estimarilor OMS si ale Centrului pentru Cercetarea Cancerului (CIRC), la nivel global, numarul cazurilor noi de cancer va trece de 22 de milioane anual, in urmatoarele doua decenii. La ora actuala, printre cele mai frecvente forme se afla cancerul pulmonar (1,8 milioane de cazuri), de san (1,7 milioane de cazuri), de rect si colon (1,4 milioane), hepatic (0,8 milioane) si de stomac. In Romania, incidenta cancerului pulmonar atat la barbati cat si la femei este peste media mondiala, principala cauza fiind tabagismul. De altfel, specialistii subliniaza ca lupta cu acest tip de cancer nu poate fi castigata doar cu terapii noi, ci in asociere cu renuntarea la tigara.