MAGAZIN : Monstri triunghiulari pe cerul Poloniei (Autor : DAN D. FARCAS)
In 2013-2014 ufologii polonezi au primit numeroase rapoarte despre dispozitive aeriene neidentificate avand forma de triunghiuri si bumeranguri. Tacute, de multe ori camuflate si active doar pe timp de noapte, aceste obiecte incalca regulile de siguranta a zborurilor si prezinta un pericol potential pentru cetateni. Numeroase elemente stranii mentionate de martori se asociaza cu faptul ca cele mai multe aparitii au avut loc in apropierea instalatiilor militare de mari dimensiuni. Ne putem deci intreba daca avem de-a face cu ceva de origine umana, de pilda in legatura cu razboiul civil din Ucraina, sau ne confruntam cu o noua fata a fenomenului OZN.
Aceste aparitii au fost analizate intr-un recent articol, scris in comun de Piotr Cielebias, un istoric si scriitor specializat in stiinte de granita, paranormal si ufologie, si de Michal Kusnierz, un orientalist, scriitor si cercetator al fenomenelor paranormale. In cele ce urmeaza vom extrage unele exemple din acest articol. Cei doi au in pregatire, pe aceasta tema, si o carte in limba engleza intitulata Land of High Strangeness.
Activitatea OZN-urilor triunghiulare sau in forma de bumerang a capatat amploare in Polonia in primavara anului 2013, desi observari ocazionale, avand aceleasi caracteristici, au avut loc si in anii anteriori. Intre cercetatorii OZN din Polonia s-a declansat o dezbatere despre originea acestor obiecte. Din pacate, televiziunile cu acoperire nationala, presa si oficialitatile (atat civile, cat si militare) tac, in ciuda faptului ca multe incidente au avut loc in imediata apropiere a unor baze militare si mai multi martori erau din armata.
In cursul analizei observatiilor au fost avansate doua ipoteze principale. Ele s-au bazat in parte pe concluziile la celebrul val belgian de OZN-uri triunghiulare din 1989-90, cat si pe rapoartele de la National Institute for Discovery Science (NIDS), o organizatie privata de cercetare, cu sediul in Las Vegas, Nevada.
Prima ipoteza este ca aceste obiecte sunt aeronave americane secrete, testate sau utilizate in Polonia (e destul de improbabil ca astfel de masini sofisticate sa fi fost construite sau folosite de armata poloneza). Ideea este - dupa cum spun autorii articolului - sustinuta si de faptul ca pe teritoriul polonez au mai fost conduse unele operatii anterioare sub acoperire ale SUA, de pilda inchisori secrete ale CIA. Mai mult decat atat, recentele tensiuni din Ucraina (invecinata cu Polonia la est) si cresterea numarului de militari americani in Polonia sugereaza faptul ca misterioasele nave ar putea avea o legatura cu aceste evenimente (desi, trebuie amintit, valul a inceput cu circa o jumatate de an inaintea conflictelor).
Aparitii triunghiulare
Cea de-a doua ipoteza se concentreaza pe caracteristicile anormale ale obiectelor si pe aspectul lor ciudat, care le face similare cu OZN-urile semnalate si in alte imprejurari. Triunghiurile sau bumerangurile se manifesta in diverse forme (de fapt, fiecare fiind diferit), iar caracteristicile lor de zbor, precum si modul in care se manifesta, le deosebeste de orice nava traditionala (manevre si accelerare imposibile pentru nave pamantesti sau lipsa sunetului). In unele cazuri s-a raportat un fel de mascare eronata, un amestec intre o captare a atentiei si o camuflare. Dar cel mai important si mai ingrijorator aspect este ca activitatea nocturna, evaziva si incontrolabila a acestor obiecte se manifesta mai ales deasupra unor zone locuite, prezentand un potential pericol.
(Va urma)