Descopera.ro (1): Cum sa parem mai atragatori in ochii sexului opus: 6 recomandari bazate pe stiinta
Reproducerea este o conditie esentiala a supravietuirii speciei, stim. Iar atractia dintre sexe este o conditie importanta pentru reproducere, nu? Acestea fiind stabilite, flirtul si atractia erotica sunt, asadar, elemente de baza ale succesului biologic al speciei umane. Oamenii de stiinta care au studiat diferitele elemente ale atractiei dintre sexe au ajuns la concluzia ca exista unele aspecte care se regasesc intr-un mare numar de cazuri, deci ar avea un rol insemnat in biologia interactiunilor dintre femei si barbati. Desi putem citi mai peste tot trucuri si sfaturi menite sa sporeasca succesul oricui in fata unui membru al sexului opus, cele de mai jos au meritul de a fi fondate pe studii stiintifice.

xxx

Ce gasesc barbatii atragator la o femeie? Un videoclip publicat recent pe site-ul Business Insider sintetizeaza, intr-o prezentare de cateva minute, rezultatele unor studii asupra elementelor care fac ca o femeie sa fie perceputa drept atragatoare fizic de catre un barbat, indata ce o vede si aude. Cercetarile arata ca, in asemenea situatii, creierul unui barbat face, involuntar si inconstient, in doar cateva secunde, o evaluare prin care judeca potentialul femeii respective ca partenera de reproducere. Sigur, daca interactiunea trece dincolo de un simplu flirt la o petrecere, intra ulterior in joc si alte elemente, care contribuie la alcatuirea unei impresii mai complexe a barbatului despre femeia cu pricina. Dar, ca sa se ajunga acolo, e nevoie, in general, sa existe o atractie initiala. Si iata 6 dintre elementele aceste atractii: ce anume starneste interesul unui barbat fata de o femeie, la prima vedere?

Raportul talie/solduri
Obsesia femeilor in privinta taliei nu e doar o toana; stiu ele ce stiu. Si anume, stiu ca barbatii sunt atrasi de un anumit raport intre circumferinta taliei si cea a soldurilor, raport care are o importanta biologica. Numarul magic este 0,7: in cazul organismului feminin, un raport de cel mult 0,7 intre masura taliei si cea a soldurilor este corelat cu un nivel bun al hormonilor estrogeni si este, in general, asociat cu fertilitatea si cu o stare buna de sanatate, cu un risc mai mic de aparitie a obezitatii si a unor boli grave precum diabetul, cancerul ovarian si maladiile cardiace.

Vocea
Barbatii prefera femei cu voce mai subtire; inconstient, asociaza tonul mai inalt al vocii cu tineretea si cu o statura mai delicata, deci mai feminina. (Femeilor, in schimb, le plac vocile masculine grave, pe care le asociaza in mintea lor cu o statura mai solida, mai masculina.)

Parul
Desi coafurile feminine cu par scurt - un simbol al emanciparii - sunt inca la moda, cercetarile arata ca barbatii sunt inca atrasi de parul lung. Dar, lung sau scurt, conteaza aspectul sanatos, lucios, al parului, care indica vitalitate, o stare buna a sanatatii.

Machiajul
Interesant: cercetarile in acest domeniu au produs unele rezultate aparent contradictorii. De exemplu,studiul realizat recent de Zoosk (un site de intalniri), care a analizat profilurile a 1.200 de barbati inscrisi pe site, a aratat ca femeile care erau machiate cu fard de pleoape aveau sanse cu 139% mai mari de a primi mesaje de la barbati, comparativ cu cele care apareau nemachiate, iar femeile care erau date cu ruj aveau sanse cu 119% mai mari de a li se solicita o intalnire, comparativ cu cele care aveau buzele nefardate. Pe de alta parte, un alt sondaj al aceluiasi site, realizat cu participarea a 1800 de barbati, a aratat ca era mai putin probabil ca acestia sa trimita mesaje unor femei (inregistrate pe acelasi site) daca fotografiile le reprezentau purtand un machiaj in culori vii sau inchise, deoarece acestea aveau un aspect nenatural.
Prefera, asadar, barbatii femeile nemachiate? Depinde de machiaj, pare sa arate un studiu condus de psihologul Alex Jones, de la Universitatea Bangor si publicat in Quarterly Journal of Experimental Psychology, studiu care a indicat ca barbatii (dar si femeile) considera mai atragatoare o femeie cu aspect natural, nu una machiata strident. Convingerea unor femei ca trebuie sa se machieze zdravan pentru a atrage atentia barbatilor si a parea atragatoare este, asadar, eronata. Studiul condus de Alex Jones arata ca oamenii au pareri gresite despre preferintele sexului opus si ca este suficient ca femeile sa aplice doar putin machiaj - cu 40% mai putin decat de obicei - pentru a fi considerate atractive.
In concluzie, barbatii nu prefera neaparat femeile nefardate, dar le prefera pe cele carora machiajul, discret, le pastreaza infatisarea naturala.

Zambetul
Barbatii le gasesc mai atragatoare pe femeile care surad (si cu cat dintii arata mai ingrijit, cu atat mai bine.) La drept vorbind, nu e de mirare; singurul lucru de mirare e faptul ca sistemul nu functioneaza si invers, dupa cum veti vedea (respectiv, femeilor nu li se pare atragator un barbat care zimbeste intruna).

Culoarea rosie
Rosul are un efect curios de puternic asupra barbatilor si mai multe cercetari au aratat ca o femeie imbracata in rosu pare mai atragatoare decat atunci cand poarta alte culori.
Un studiu intreprins la Universitatea Rochester a scos la iveala ca, aratand unor barbati fotografii, incadrate in rame de diferite culori, ale unor femei purtand bluze de diferite culori, acestia considerau mai atragatoare sexual femeile care purtau imbracaminte rosie si pe cele care erau infatisate in poze incadrate cu rosu.
Rosul poate fi insa si dezavantajos pentru femei in unele situatii, de vreme ce un studiu international arata ca atat barbatii, cat si femeile au impresia ca o femeie care poarta o rochie rosie este inclinata spre infidelitate si foarte interesata de sex.
(Va urma)