DCNEWS: Are prioritate LIBERTATEA presei sau simbolurile RELIGIOASE? Spune-ti parerea dupa tragedia din Franta
Jurnalistul roman Cristian Tudor Popescu pentru gandul.info: Eu nu as apara ca libertate de expresie ceea ce au publicat jurnalistii francezi si conduita editoriala a publicatiei
- Jurnalistii francezi au fortat nota intr-un mod cu care eu ca jurnalist nu sunt de acord. Cred cu tarie in libertatea noastra de expresie. Cred ca nimeni nu poate si nu trebuie sa ne interzica nimic cu exceptia legii, bineinteles, a incalcarii Constitutiei. Nu cred ca trebuie sa vina cineva sa ne impuna niste tabu-uri asupra unor subiecte, dar in acelasi timp cred ca trebuie sa ne impunem noi niste limite. Daca nu ne impunem noi niste limite, prin autoreglementare, care, din pacate, in Romania lipseste cu desavarsire, atunci libertatea noastra devine o libertate a haosului, o liberate a unei particule libere sa se miste brownian. Nu cred ca dorim asa ceva. Este nevoie de autolimitari, iar in acest caz, jurnalistii francezi au fortat nota exclusiv pentru a-si vinde revista, pentru a mari tirajul cu orice pret.
- Nu am vazut toate caricaturile, dar pe una dintre ele, care apare chiar pe coperta, scrie'Le Coran c'est de la merde'. Dupa care urmeaza o poanta cu niste gloante care trec printr-un Coran. Asta nu mai e umor, nu mai e satira. Stim cu totii ce inseamna'merde' in limba franceza. Asta e o jignire premeditata, o provocare in ultima instanta adresata islamistilor. Eu nu as apara ca liberate de expresie ceea ce au publicat jurnalistii francezi si conduita editoriala a publicatiei. Dar cu siguranta, cei care au inteles sa raspunda cu gloante unui act de presa, fie el tabloid, nefericit, de prost gust, jignitor, trebuie cu siguranta urmariti si adusi in fata justitiei.