MAGAZIN : Orase nemaivazute dar intalnite frecvent (Autor : ADRIAN-NICOLAE POPESCU)
Autostrada cu sertare locuite
O imagine aproape suprarealista, demna de universurile onirice ale lui Dali: asa arata (deocamdata) proiectul unei lucrari arhitecturale care mai intai socheaza receptorul prin insolitul ei extrem. Autoritatile din sudul Italiei organizeaza un concurs pentru a gasi cea mai buna idee de renovare sau reciclare a autostrazii Salerno â€" Reggio Calabria, iesita din uz.
O noua autostrada se va construi langa cea veche, astfel ca scopul celei din urma trebuie regandit. Concursul vrea sa identifice cea mai buna idee de reinventare a autostrazii care leaga Sicilia de Bagnara, punand accent pe folosirea energiei regenerabile. Deocamdata nu a fost ales un castigator, insa unele idei sunt considerate excelente. Spre exemplu, cea a construirii unui oras in miniatura, sprijinit pe pilonii unui pod de pe autostrada.
Reprezentantii firmei care a venit cu ideea orasului construit pe pod spun ca proiectul lor nu intruneste toate criteriile concursului, deoarece nu este vorba despre nicio forma de energie regenerabila, insa s-au gandit sa il trimita, deoarece ofera o perspectiva diferita. Nonconformistii autori ai acestei initiative indraznete spun ca orasul lor ar urma sa creasca organic, de-a lungul timpului.