ziare.com : Vreme extrema in Europa - Avertisment de la MAE: Iata tarile cu riscuri meteo
Ministerul Afacerilor Externe avertizeaza romanii care se afla sau au de gand sa calatoreasca in aceste zile in Occident ca multe tari din vestul Romaniei se confrunta cu situatii meteo extreme.

- GERMANIA. Astfel, in vestul si sud-vestul Germaniei zapada a inregistrat pana la 40 cm in zona muntoasa Schwarzwald (Padurea Neagra), in Bergischer Land, 15 cm, in Sauerland, 10 cm in zona de campie, in landul Rheinland-Pfalz se asteapta pana la 15 cm, iar in landul Hessen au fost inregistrate, de asemenea, ninsori puternice, informeaza un comunicat MAE remis Ziare.com.
Cetatenii romani sunt atentionati asupra faptului ca furtunile de zapada au provocat masive blocaje de circulatie in zonele mentionate. In landul Nordrhein-Westfalen, cu precadere in Koln, Dusseldorf si Dortmund, au fost inregistrate accidente de circulatie.
Totodata, se recomanda atentie sporita pe autostrazile aflate la 400-500 m inaltime.
In cursul zilei de duminica, 28 decembrie 2014, se vor inregistra caderi de zapada in sudul si centrul Germaniei, in sudul, vestul si nord-vestul tarii exista posibilitatea de polei, iar in nord si est vremea va ramane insorita si uscata.
Ministerul Afacerilor Externe recomanda cetatenilor romani care doresc sa tranziteze Germania sa se informeze, in prealabil, pe site-urile de specialitate pentru detalii suplimentare (Wetter - Wettervorhersage& Wetterbericht fur Deutschland - wetter.de).

- FRANTA. Pe de alta parte, MAE informeaza ca exista o atentionare emisa de catre autoritatile franceze de cod portocaliu de ninsoare pentru 19 departamente (judete) din estul Frantei (Ain, Aisne, Ardennes, Cote-d'Or, Doubs, Isere, Jura, Haute-Marne, Haute-Saone, Marne, Meurthe-et-Moselle, Meuse, Moselle, Nord, Bas-Rhin, Savoie, Haute-Savoie, Territoire de Belfort, Vosges).
Astfel, pe numeroase autostrazi si drumuri nationale din acest stat sunt inregistrate blocaje, existand riscul de inzapezire sau de accidente.
Cetatenii romani care intentioneaza sa calatoreasca in aceasta zona sunt sfatuiti sa isi amane voiajul sau cei care se afla deja pe teritoriul Frantei sunt sfatuiti sa innopteze la cele mai apropiate hoteluri sau la centrele de cazare organizate de autoritati, care se afla in urmatoarele localitati: Albertville, Bourg Saint-Maurice, La Bathie, La Lechere, Aime, Moutiers, Macot La Plagne, Bellentre, Chambery, Aix-les-Bains, Saint-Jean de Maurienne, Saint-Remy de Maurienne.
Codul portocaliu este in vigoare pana duminica, 28 decembrie 2014, ora 16:00.
MAE recomanda cetatenilor romani care doresc sa tranziteze Franta sa se informeze la numarul de telefon verde pus la dispozitie de Prefectura din Savoie (08 11 00 06 73) sau sa verifice starea vremii si a drumurilor pe site-ul Vigilance.meteofrance.com.

- SPANIA. Directia Generala de Protectie Civila si Urgente din cadrul Ministerului de Interne al Spaniei a emis o avertizare de cod portocaliu de ninsoare pentru Provincia Lleida, de vant puternic pentru provinciile Huesca, Lleida, Girona, Tarragona, Castellon si pentru provinciile din Insulele Baleare, Girona, Asturias, Cantabria, Gipuzkoa si Bizkaia.
Avertizarea este valabila pe toata perioada sfarsitului de saptamana.
Totodata, autoritatile spaniole recomanda conducatorilor auto sa-si echipeze autoturismele corespunzator pentru sezonul rece, sa manifeste prudenta in trafic si sa consulte cu regularitate informatiile postate de Directia Generala pentru Trafic, pe site-ul dgt.es.

- BELGIA. Institutul Regal Meteorologic a lansat un avertisment de cod portocaliu de zapada si gheata pe intreg teritoriul, aflat in vigoare pana duminica, 28 decembrie 2014, la orele 18:00.
Din cauza conditiilor meteorologice, care ingreuneaza circulatia pe reteaua feroviara olandeza,traficul feroviar intre Belgia si Tarile de Jos este intrerupt, fiind inregistrate intarzieri de pana la o ora si jumatate. Trenurile InterCity intre Bruxelles-Midi si Amsterdam Central sunt, la randul lor, directionate catre Anvers. De asemenea, transportul public poate fi perturbat, fiind posibila circulatia dificila pe linia 166, intre statiile de tren Bertrix si Paliseul din provincia Luxemburg.
Stratul de zapada va atinge 2 pana la 5 cm in intreaga tara.
MAE recomanda cetatenilor romani care doresc sa tranziteze Belgia sa se informeze, in prealabil, pe site-urile de specialitate.

- SLOVENIA. O atentionare de calatorie de ninsori si vant puternic a fost emisa de catre Agentia de Mediu, valabila incepand cu noaptea de 27 decembrie 2014, pana luni, 29 decembrie 2014.
Viscolul va continua duminica, 28 decembrie 2014, cand vantul va atinge viteza de 100 km/h in regiunea de vest a Sloveniei, spre frontiera cu Italia, precum si in regiunea de nord, spre frontiera cu Ungaria si Austria. Ninsorile se vor intensifica pe timpul noptii, iar ploile vor fi abundente in regiunea de coasta a Marii Adriatice. Autoritatile avertizeaza si asupra pericolului formarii de polei din cauza temperaturilor foarte scazute, existand posibilitatea ca circulatia pe autostrazile si drumurile nationale si judetene sa fie ingreunata. Din cauza vizibilitatii reduse pot fi inregistrate numeroase blocaje in trafic.
Conform informarilor Agentiei de Mediu slovene, ninsorile se vor reduce in intensitate luni, 29 decembrie 2014, dar va persista vantul puternic si se vor inregistra temperaturi foarte scazute. Totodata, exista pericolul producerii de avalanse in munti.
Exista posibilitatea impunerii unor restrictii suplimentare ale traficul rutier, cu precadere pentru camioane, pe toate autostrazile din Slovenia.
Informatii privind situatia traficului rutier in Slovenia pot fi obtinute 24h/24 de la Centrul de informare asupra traficului rutier promet.si, precum si la numerele de telefon 1970 (din Slovenia) si 00 386 151 88 518 (international).

- SERBIA. O atentionare de calatorie a fost emisa de catre Institutul de Meteorologie si Hidrologie pentru perioada 28-29 decembrie 2014 in ceea ce priveste intrarea in vigoare a unui cod rosu de ninsori, precum si a unui cod galben de vant puternic valabil in special in estul tarii.
MAE recomanda cetatenilor romani care se deplaseaza pe teritoriul Republicii Serbia sa consulte pagina de internet www.mae.ro pentru informatii actualizate, precum si site-uri de specialitate atat cu privire la prognoza meteo (meteoalarm) cat si la starea drumurilor (amss.org.rs).

- CROATIA. MAE atentioneaza cetatenii romani care au de gand sa mearga in Croatia sa fie atenti la racirea brusca a temperaturii. Avertismentul este valabil in perioada 28-31 decembrie.
Autoritatile romane anunta ca "regiunea Zagreb precum si partea centrala a tarii se afla sub avertizare meteorologica cod portocaliu de ninsoare, asteptandu-se formarea unui strat de zapada de pana la 50 de cm. Pentru regiunea Split - Knin, pe coasta dalmata, s-a emis o atentionare cod rosu de ninsoare abundenta si cod portocaliu de vant puternic.
Sub avertizare meteorologica cod galben de ninsori si vant se afla regiunea Istria (nord-vest) si Slavonia (nord-est). Totodata, pentru zona de sud a Dalmatiei - Regiunea Dubrovnik s-a emis cod portocaliu de vant. Se asteapta ca pe timpul noptii sa se inregistreze temperaturi de pana la -20 de grade Celsius".
Romanii care trebuie sa ajunga sau sa treaca prin Croatia sa se intereseze de starea drumurilor si a vremii inainte de a pleca la drum. Acestia se pot informa de pe paginile de internet ale Ministerului Afacerilor Externe - http://www.mae.ro, Automobil Clubului Croat - hak.hr/en, Companiei Nationale Croate de Cai Ferate - hznet.hr, Autoritatii Portuare Croate - portauthority.hrsi a Agentiei Croate de Aviatie Civila ccaa.hr.

- UNGARIA. Incepand cu seara zilei de 27 decembrie 2014, se vor inregistra ninsori si viscol in zonele situate la vest de Dunare, unde stratul de zapada poate depasi 15 cm, precum si in Campia de Sud.
La Budapesta si in judetele situate in nordul capitalei, ninsorile vor fi usoare si temporare si vor inceta in cursul zilei de duminica, 28 decembrie 2014. Vantul se va accentua in dimineata zilei de duminica, 28 decembrie 2014, atingand si cote de pana la 70km/h.
Autoritatile anunta ca in Vas, Zala, Hajdu-Bihar si Szabolcs-Szatmar-Bereg ninsorile au format deja un strat de cativa centimetri de zapada, iar in Kormend, Zalaegerszeg, Keszthely si Nyirbator drumurile sunt alunecoase.