Magazin : Intamplari cu documente sovietice OZN (Autor : DAN D. FARCAS)
Saptamana trecuta am prezentat pe aceasta pagina cateva detalii ale unui straniu caz, petrecut pe 5 octombrie 1982, cand la o baza militara sovietica din Ucraina s-a declansat spontan comanda de lansare a unor rachetele nucleare intercontinentale, in timp ce deasupra silozurilor de rachete a fost vazut un OZN imens.
Iurii Andropov, mult timp sef al KGB si apoi al Uniunii Sovietice, ordonase in 1978 demararea unui program de Investigare a fenomenelor aeriene si spatiale neidentificate", impartit in doua parti: Setka MO" al Ministerului Apararii, condusa de colonelul Boris Sokolov, si Setka AN", al Academiei de stiinte, condusa de Dr. Iulii Platov (foto), un om de stiinta complet sceptic in privinta fenomenului OZN.
Colonelul Sokolov a fost si seful comisiei care a examinat, ziua urmatoare, cazul din 1982 din Ucraina. Asa cum rezulta din investigatiile Inessei Kornienko pentru un articol al publicatiei ruse Life", fostul rachetist Vladimir Matveiev spunea: Comisia a ajuns la baza si a intervievat martorii. Baietii le-au dat desenele lor infatisand OZN-ul. Unul dintre ofiteri s-a jurat pe calitatea sa de membru al partidului comunist ca in momentul observatiei nu fusese beat. Cateva zile mai tarziu am fost aliniati si ni s-a citit un ordin al comandantului-sef (...) in care se spunea: Daca vedeti un OZN, nu intrati in panica si nu trageti. Atunci mi-am dat seama de ce ofiterii care au degetul pe buton par atat de batrani si sunt incaruntiti prematur.
Intre 1978 si 1991, programul sovietic a adunat circa 3000 de rapoarte, asupra a circa 400 de evenimente individuale. 90% din acestea puteau fi explicate prin cauze conventionale, precum: lansari de rachete, baloane de mare altitudine etc. Dar celelalte au ramas inexplicabile, chiar si dupa cea mai scrupuloasa examinare.
In 1990, generalul de aviatie Igor Maltev, seful Statului Major General al Fortelor Armate, a pus la dispozitia publicului numeroase documente si fotografii de OZN-uri. In 1991, si generalul Nikolai Alexeevici Sciam, vicepresedintele Comitetului de Presedintie al KGB, a pus, oficial, la dispozitia Asociatiei Ufologice Unionale din URSS (presedinte cosmonautul Pavel Popovici), documente, insumand 124 de pagini, avand titlul Cazuri de observare a unor fenomene insolite pe teritoriul URSS, 1982-1990".
Caderea comunismului si disparitia URSS a avut insa ca efect si vanzarea" de documente guvernamentale de toate tipurile: de la dezastre nucleare si submarine scufundate, la rapoarte OZN si cercetari psihotronice. Potrivit declaratiilor colonelului in retragere Gherman Kolchin, investigator OZN, colonelul Boris Sokolov ar fi ars 400 de dosare, cu cazurile cele mai socante, celelalte dosare fiind vandute.
(Va urma)