Magazin : Intamplari cu documente sovietice OZN (Autor : DAN D. FARCAS)
(Continuare)
Studii militare controversate
Este inclusa si istoria studiilor militare secrete asupra OZN-urilor intre 1977 si 1990, dar numai pentru a demonta cea mai mare parte a lor. Articolul afirma: Practic toate observatiile de noapte cu multi martori a unor OZN-uri au fost identificate in mod clar ca efecte care insoteau lansarile de rachete sau testele de echipament aerospatial". Dupa discutarea si demitizarea catorva cazuri, Platov si Sokolov trag concluzia ca in URSS, in anii in cauza, nu au existat aterizari, rapiri sau cazuri de contact OZN autentice. Intre altele, cazul din Ucraina, din 1982 este explicat printr-un exercitiu militar de bombardament pe un poligon situat in Belarus, la aproape 400 de km de la locul de observatie. Iar cicalitoarea problema a functionarii defectuoase a panoului de control a rachetelor nucleare, ca si investigarea urgenta facuta de comisia OZN sunt considerate doar o coincidenta complet accidentala in timp a celor doua eveniment.
Ufologii occidentali se intreaba acum ce s-a intamplat intre timp cu colonelul Boris Sokolov. Articolul lui cu Yuli Platov in 2000 suna total diferit de interviul dat lui George Knapp. Ce a determinat schimbarea din 1800? Sa fie cumva urmarile unor mustrari pentru dosarul militar sovietic oferit ilegal lui Knapp?
O alta problema demna de atentie este ca si in SUA au existat cel putin doua cazuri de manipulare a codului de lansare a rachetelor balistice intercontinentale, similare cu cele din Ucraina, anume la bazele Malmstrom si Minot, unde panourile de comanda s-au comutat pe no go", din nou in prezenta unui OZN.
In sfarsit, e bine sa reamintim ca pe 30 septembrie 1971, secretarul de stat William Rogers si ministrul de externe Andrei Gromiko au semnat un acord pentru reducerea riscului de razboi nuclear intre SUA si URSS. Articolul 3 prevede: Partile se angajeaza sa notifice reciproc imediat, in caz de detectare de catre sistemele de avertizare anti-racheta a unor obiecte neidentificate,daca aceste evenimente ar putea crea un risc de izbucnire a razboiului nuclear intre cele doua tari. Stiau ei ce stiau.