Recent, am facut o vizita la Scoala Americana Internationala din Bucuresti, unde am vazut cum copiii care studiaza aici, alaturi de parintii lor, de nationalitati diferite, au celebrat diverse traditii de sarbatori. La standurile amenajate in holul Scolii Americane Internationale, am aflat, alaturi de cei mici, de traditiile din diverse tari precum Germania, Pakistan, Israel, Mexic, Romania, Canada si SUA.
Bradul de Craciun asezat frumos aici si impodobit de cei mici cu globuri facute de mana lor, m-a impresionat. Mi-a amintit de copilarie si de farmecul sarbatorilor de Craciun. Pe parcursul a doua zile, copiii care studiaza la Scoala Americana Internationala din Bucuresti au aflat despre traditiile din diverse tari si au gasit puncte comune referitoare la ce sarbatoreste fiecare tara.
"Pe langa informatie, scopul este sa afle ca oamenii sunt diferiti, ca in diversitatea asta culturala exista frumusete si nu conflict! Ne asteptam ca acesti copii sa invete din orice si sa fie toleranti! Unii dintre ei, peste doi - trei ani, vor pleca impreuna cu parintii lor in alte tari si, cu siguranta, isi vor aminti de aceste momente in care au invatat cu placere despre traditiile din multe tari. E mai mult decat toleranta, sa invete ceva de la fiecare tara, de la fiecare traditie si despre fiecare sarbatoare", ne-a spus in exclusivitate pentru www.estiri.ro Catalina Gardescu, Director of Admissions and External Relations.
Atmosfera magica a Craciunului a fost intretinuta ieri si astazi, la Scoala Americana Internationala, de Festivalul Luminii. Sub semnul definitoriu al "luminii", elevii au adus cu bucurie si mandrie propriile traditii religioase pe care le impartasesc cu colegii, profesorii si comunitatea de parinti si vizitatori. Toti se vor bucura de sarbatoarea La Posada de origine mexicana, de Santa Lucia provenind din Suedia, de Diwali, sarbatoarea luminii in India, descrieri ale Ramadanlui cu frumoasele felinare, sarbatoarea Presepio din Italia, Menorah si pomul dorintelor din Israel, lumanarile de advent din Germania, un imens pom de Craciun ridicat de reprezentantii SUA si Canada.
Organizatia de parinti a realizat un traseu in holul principal al Scolii Americane Internationale, unde fiecare traditie a fost reprezentata.
Impreuna cu clasa lor, fiecare copil va face un tur magic si va afla despre fiecare traditie in parte. Copiii vor fi invatati despre diversitate si toate aceste traditii religioase prin jocuri, intrebari distractive, povesti citite langa brad si cadouri.
"Prin toate activitatile pe care le organizam la AISB in luna decembrie, dorim sa ii incurajam pe elevii nostri sa aprecieze diversitatea si sa realizeze frumusetea conturata de diferentele dintre noi. Dorim, de asemenea, sa fim alaturi de cei in nevoie prin toate proiectele pe care le desfasuram in aceasta perioada. The Giving Tree este de exemplu un proiect foarte popular in comunitatea AIS: parintii, elevii si profesorii sunt invitati sa aleaga din pomul de Craciun un ornament ce le va indica dorintele unor copii, de sarbatori. Cadourile lor vor ajunge la asociatia PAvel, Touched Romania si Sf Dimitrie", ne-a spus Catalina Gardescu, Director de Admiteri si Relatii Externe al Scolii Americane Internationale din Bucuresti.