Magazin : OZN-ul si al treilea razboi mondial (Autor : DAN D. FARCAS)
(Continuare)
Ghirlande de lumini
Nu au fost observate efecte anormale in alte mijloace de comunicare. Nu au mai fost observate anterior astfel de cazuri. Echipamentul a fost ulterior demontat bucata cu bucata, dar nu s-a gasit nicio anomalie sau defectiune.
Inessa Kornienko a mai publicat si alte noua depozitii, care sunt insa mai putin dramatice. Capitanul Valerii Polikaev se afla in autobuz, se intoarcea acasa de la postul sau, cand a vazut, clar, deasupra drumului, la o altitudine de 5-6 km, doua ghirlande de lumini aurii. Erau 6-8 puncte stralucitoare in fiecare. Distanta dintre obiecte era de aproximativ 2-3 km. Apoi, o minge mica stralucitoare s-a separat de obiectul din stanga si s-a mutat la cel din dreapta. Jocul de lumini a continuat pentru inca 5 pana la 7 minute. El a revazut obiectul si mai tarziu, in jurul orei 20:00.
Locotenent-colonelul Balanev se intorcea acasa cu acelasi autobuz militar. Intre orele 1920 la 1940 a observat pe cer, impreuna cu restul pasagerilor, o luminiscenta necunoscuta pentru mine, in forma de multe stele sclipitoare avand culoarea de la galben pal la visiniu inchis. Alti pasageri din autobuz care au fost martorii fenomenului au scris si au depus rapoarte la Ministerul Apararii.
Maiorul Lipetki conducea o masina in care mai era si capitanul Riabinin. Ei au vazut, in jurul orelor 19:10-19:20, 5 grupuri de puncte luminoase, colorate de la galben pal la rosu, la o altitudine de aproximativ 30 de metri deasupra padurii din zare. Cei doi ofiteri au mai vazut luminile de inca doua ori, continuandu-si drumul. Locotenentul-major Kobuliansky, vicecomandant de baterie, si maiorul Drobahin au vazut, intre 19:30 si 21:00, dintr-o alta masina, lumini neidentificate si la un moment dat au constatat pe radioul din automobil un efect electromagnetic ca si cum am fi trecut pe sub o linie de inalta tensiune, dar aici nu existau linii de inalta tensiune.
Ce putea declansa acest incident OZN avand atat de multi martori, ofiteri militari sovietici? Conditiile meteorologice erau normale. S-a spus ca in noaptea aceea au fost manevre militare care au implicat explozii aeriene, dar ele s-au desfasurat la circa 350 de kilometri. Si oricum ele nu puteau explica iluminarea spontana a panourilor de control si pierderea controlului asupra rachetelor.
Spre deosebire de alte dosare cu rapoarte militare sovietice privind incidente OZN, pe care George Knapp le-a obtinut de la colonelul Sokolov, cel privind acest incident contine doar 9 pagini cu depozitiile mentionate mai sus, dar niciun document privind controlul tehnic cu privire la defectiunea panoului, nicio mentiune privind posibile explicatii: manevre militare, radar, alti martori etc., nici concluziile comisiei de investigare. S-ar putea ca acestea sa mai existe la ministerul rus al apararii, sau intr-o alta arhiva, dar sa fie inca secrete. Totusi, chiar daca partea vizuala a incidentului ar putea fi explicata prin rachete de semnalizare sau explozii ale unor manevre militare in apropiere, asa cum afirma mai tarziu colonelul Sokolov in interviurile sale, nu exista explicatii pentru cele raportate ca s-au petrecut la panourile de comanda. Dar mai sunt si alte implicatii interesante ale acestui caz, pe care le vom prezenta in numarul urmator.