Senatorul Nicolae MOHANU a sustinut o declaratie politica intitulata: Muntele, o mostenire care trebuie sa dainuie ”. Puteti citi in continuare textul integral al declaratiei politice.
In fiecare an la 11 decembrie sarbatorim Ziua Internationala a Muntilor, zi instituita in anul 1992, cand ONU a constientizat vulnerabilitatea ecosistemelor din aceste regiuni si pentru a marca problemele si oportunitatile specifice acestei adevarate "coloane vertebrale" a Pamantului pe care o formeaza lanturile montane, acoperind 24% din continente si o treime din Romania..
In 2002, ONU si Uniunea Europeana au stabilit ca din 11 decembrie 2003 sa se serbeze Ziua Internationala a Muntilor, departamentul responsabil pentru organizarea si coordonarea evenimentelor fiind FAO.
Desi ocupa o suprafata de cca. 24% si adapostesc cca. 12% din populatia Terrei, regiunile montane au un rol crucial in asigurarea echilibrului global, fiind in acelasi timp si ecosistemele cele mai vulnerabile la activitatile umane.
Carpatii romanesti adapostesc o imensa varietate peisagistica si o biodiversitate deosebita. Cuprind cel mai mare peisaj forestier din zona temperata a Europei, sunt gazda celei mai mari populatii de carnivore mari din UE - mii de ursi, lupi si rasi in conditiile in care cele mai multe state europene nu mai au niciunul, sunt sursa de apa, rezerva de lemn, tezaurul natural, model de convietuire armonioasa om-natura timp de multe secole.
Si in loc sa tratam Carpatii cu grija cuvenita pentru aceasta mostenire extraordinara, ii supunem de decenii unui asediu distrugator, mult accentuat in ultimii ani prin comportamentul iresponsabil al autoritatilor publice si a unei parti a populatiei, ducand la o degradare accelerata si chiar la impingerea spre disparitie a unor elemente esentiale si unice din muntii nostri.
Astfel, padurile Carpatilor sunt taiate intr-un ritm ametitor in ultimele doua decenii, mult mai mare decat statisticile oficiale, care recunosc totusi jaful si faptul ca, daca in toata Europa, suprafata de padure creste, la noi e in continua scadere, iar ceea ce se mai considera padure este de regula ceva scapat de taierile ilegale, de exploatarile devastatoare pe mari suprafete urmand ca ramasitele slabite sa fie doborate de intemperii, atunci cand nu sunt doar pretexte pentru acoperirea taierilor abuzive.
Stimati colegi, daca vom continua in aceasta directie si acest ritm, in scurt timp riscam sa admiram natura carpatina mai mult prin albume de poze, sa vedem animalele montane doar la gradina zoologica sau impaiate prin pensiuni si sa vedem rauri adevarate de munte doar prin filme documentare sau prin tari care nu si-au batut joc de muntii lor. Si ne vom aminti ca niste politicieni, printre care si noi, au hotarat ca a fost totusi bine pentru economie, dar nu si pentru mostenirea ce o vom lasa copiiilor nostri.