Senatorul Victor Mocanu a sustinut o declaratie politica intitulata: O analiza a alegerilor din Republica Moldova. Puteti citi in continuare textul integral al declaratiei politice.
Majoritatea oamenilor politici si a comentatorilor din Romania s-au grabit sa isi exprime satisfactia pentru rezultatul alegerilor parlamentare din Republica Moldova de pe 30 noiembrie. In general, votul moldovenilor a fost interpretat ca o victorie a partidelor pro-europene, iar liderii acestor partide au primit felicitari din Romania, dar si din majoritatea tarilor membre ale Uniunii Europene.
Momentul 30 noiembrie 2014, rezultatele sale, dar si evenimentele anterioare care au condus la aceste rezultate trebuie analizate mai atent si comentate mai cumpanit.
Alegerile din 30 noiembrie au reprezentat pentru tara-sora a Romaniei un moment foarte important, avand in vedere pasii mari facuti spre Vest, dar si rolul din ce in ce mai contondent jucat de Rusia in regiune. Cel mai mare motiv de ingrijorare, pe care il identific intr-o infrangere neta a partidelor de orientare pro-europeana din Moldova, a disparut in urma scrutinului, in sensul in care scorul adunat de pro-rusi nu le permite acestora sa faca jocurile intr-o maniera decisiva in Parlament. PLDM, PDM si PL pot forma o coalitie parlamentara majoritara, rezultatele adunate ale acestora totalizand mai mult de jumatate din numarul mandatelor din forul legislativ al tarii.
Cu toate acestea, este greu sa califici cu termenul de victorie un scrutin care are in frunte formatiunea pro-rusa condusa de Igor Dodon, Partidul Socialistilor din Republica Moldova (PSRM). Desi avansul sau in fruntea clasamentului este unul infim, postura de invingator nu ii poate fi negata, nici transformata in victorie a pro-europenilor. Oamenii politici moldoveni din tabara pro-europeana trebuie sa realizeze ca scorul strans de la aceste alegeri nu reprezinta neaparat doar o impartire categorica a vederilor politice ale alegatorilor, ci si un efect al masurilor guvernamentale. Autoritatile de la Chisinau au aplicat, recent, o serie de masuri discutabile, pornind de la modul de organizare a scrutinului si culminand cu eliminarea din alegeri a partidului Patria, fapt ce a victimizat tabara pro-rusa si a alimentat curentul anti-guvernamental. Aceste masuri permit formularea de indoieli cu privire la respectarea practicilor democratice de catre formatiuni percepute ca fiind pro-europene si ofera pro-rusilor munitie pentru atacarea proiectului de aderare la UE.
O atentie sporita trebuie acordata formarii coalitiei parlamentare. PLDM, PDM si PL sunt obligate sa finalizeze cat mai repede negocierile politice, sa declanseze operatiunile de formare a majoritatii din Parlament si sa continue drumul spre aderarea la Uniunea Europeana. O perioada lunga de dezbateri asupra modalitatilor de formare a majoritatii si chiar luarea in considerare a unei formule largite, de interes national”, pot permite instalarea in Republica Moldova a unei instabilitati politice care poate fi usor exploatata. Pentru partidele pro-europene, o solutie rapida de formare a majoritatii parlamentare este cheia pentru transformarea alegerilor din 30 noiembrie in victorie.