MAGAZIN : Autoritatile germane si OZN-urile (Autor : DAN D. FARCAS)
(Continuare)
Vizite atent studiate
Comentatorii fisierelor OZN iesite la iveala cred ca indiferent cum va fi evaluata fiecare observatie in parte, semnificatia si importanta acestor fisiere sunt de nepretuit pentru o intelegere adevarata a interesului guvernului german privind problematica OZN.
Valoarea acestor dosare este data, in primul rand, de simpla lor existenta, intrucat ea contrazice pozitia oficiala a guvernelor germane, sustinuta timp de mai multe decenii, cum ca nu exista si nu a existat nici in trecut niciun interes oficial privind studiul obiectelor zburatoare neidentificate, nici din partea guvernelor si a organismelor sale: ministere, institutii, armata, si nici a serviciilor secrete sau a altor oficialitati.
Existenta dosarelor OZN ale BND a stat la baza unei evaluari, facuta de catre Serviciul de cercetare stiintifica (Wissenschaftliche Dienste), organism independent politic al Parlamentului german (Bundestag). In ceea ce priveste pozitia guvernului german fata de OZN-uri si vizitatori extraterestri pe Pamant, aceasta evaluare conchide: Faptul ca atat Regatul Unit, cat si Franta (si multe alte tari), au fost preocupate de problema existentei OZN-urilor si a formelor de viata extraterestre si au confirmat acest interes prin publicarea fisierelor lor anterior secrete, pe larg si chiar on-line, sugereaza ca si ministerele federale germane si agentiile lor sunt preocupate de aceasta problema.
Comentatorii considera drept semnificativ faptul ca evaluarea amintita a Serviciului de cercetare stiintifica a Parlamentului german este, la ora actuala, ea insasi obiectul unui proces in curs de desfasurare, in care administratia Parlamentului german incearca din rasputeri sa impiedice punerea la dispozitia marelui public a acestei evaluari, asa cum s-a cerut, pe baza legii germane a accesului liber la informatii.
Multe fatete ale fisierelor BND comentate mai sus demonstreaza ca, cel putin la un moment dat, a existat un interes oficial fata de OZN-uri si nu este exclus ca acesta sa mai existe inca. Dosarele demonstreaza ca erau in vigoare proceduri si mecanisme de raportare si investigare a cazurilor de obiecte zburatoare neidentificate observate de civili, dar mai ales de membrii politiei si de militarii de la frontiera. Un fisier, de exemplu, este marcat cu un ordin scris de mana: va rugam sa creati o procedura OZN -, in timp ce altele arata in mod clar ca, in unele observatii OZN descrise, a fost solicitata asistenta juridica si administrativa pentru investigatii suplimentare, iar acest lucru nu numai de la alte unitati militare, ci si de la Ministerul de Interne in sine, acelasi minister care (ca si alte institutii) a pretins ani de zile ca nu are nici cunostinta, nici vreun interes in ceea ce priveste OZN-urile.