AGERPRES: Sfantul Ierarh Nicolae
Sarbatoarea Sfantului Ierarh Nicolae, arhiepiscopul Mirelor Lichiei, este praznuita de Biserica Ortodoxa in 6 decembrie.
S-a nascut pe vremea imparatilor Diocletian (284-305) si Maximian (286-305) in cetatea Patara din Asia Mica. Parintii sai, Teofan si Nona, au murit in timpul unei molime, iar Sfantul Nicolae a fost crescut de un unchi, care purta tot numele de Nicolae si era episcop al cetatii. De mic copil a primit o aleasa crestere, sub indrumarea unchiului sau urmand cursurile celor mai vestite scoli ale epocii.
Iubind virtutea, viata curata si daruindu-se cu totul slujirii aproapelui, a fost hirotonit preot, apoi episcop al cetatii Mira din tinutul Lichia (astazi localitatea Demre din Turcia, aflata pe malul Marii Mediterane).
Deoarece predica cu mult zel credinta in Iisus Hristos, a fost intemnitat in timpul persecutiilor decretate de imparatii romani Diocletian si Maximilian. Odata cu biruinta lui Constantin cel Mare asupra lui Maxentiu si cu Edictul de la Milan din 313, care acorda libertate deplina crestinismului, au fost eliberati toti cei intemnitati pentru marturisirea lui Hristos. Sfantul Nicolae s-a intors la slujba sa din cetatea Mirelor.
Alaturi de alti Parinti ai Bisericii, a participat la primul Sinod ecumenic de la Niceea din 325, dovedindu-se un puternic aparator al credintei crestine impotriva preotului Arie, care vedea in Hristos o simpla creatura a Tatalui, si nu pe Fiul lui Dumnezeu intrupat, cea de-a doua Persoana a Sfintei Treimi. Traditia pastreaza cu evlavie pomenirea unor fapte minunate savarsite de Sfantul Nicolae: salvarea de la moarte a trei barbati condamnati fara vina de un slujbas imperial, aducerea unor ajutoare neasteptate unor familii aflate pe punctul de a savarsi nelegiuiri pentru a-si castiga painea si multe altele. Obiceiul de a face daruri de ziua sa se datoreaza bunatatii cu care era inzestrat Sfantul Nicolae si obiceiului sau de a ajuta pe cei nevoiasi.
Sfantul Ierarh Nicolae a trecut la cele vesnice in anul 345, fiind ingropat in biserica episcopala.