Senatorul Titus Corlatean a sustinut o declaratie politica intitulata: Integrarea europeana a Republicii Moldova devine un proces ireversibil. Puteti citi in continuare textul integral al declaratiei politice.
As dori sa salut organizarea in Republica Moldova la 30 noiembrie 2014 de alegeri parlamentare libere si democratice si sa felicit cetatenii Republicii Moldova pentru optiunea majoritara degajata din procesul electoral pentru continuarea procesului de integrare europeana!
Comunicatul comun al misiunilor de observatori apartinand Parlamentului European, OSCE si Adunarii Parlamentare a Consiliului Europei constata ca alegerile parlamentare din Republica Moldova au fost administrate in mod competent si profesionist, candidatii au fost in situatia de a intra in competitie intr-o campanie pasnica si drepturile fundamentale au fost, in general, respectate, iar cetatenii Moldovei au votat intr-o maniera libera si demna.
Alegerile parlamentare din Republica Moldova si rezultatele lor au fost salutate si de Inaltul Reprezentant al Uniunii Europene, Federica Mogherini si de Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg.
Optiunea pro-europeana a unei majoritati a cetatenilor moldoveni a fost confirmata si acest lucru obliga ansamblul clasei politice, inclusiv actorii politici care au exprimat alte optiuni, sa respecte aceasta alegere. Acest lucru implica formarea rapida a unui nou guvern de coalitie intre partidele care au sustinut integrarea in Uniunea Europeana (PLDM, PDM si PL), punerea in practica a unui program de guvernare care sa aiba ca fundament Acordul de asociere si de liber schimb economic cu UE, continuarea reformelor democratice si cresterea prosperitatii pentru intreaga societate moldoveana.
In acest proces, Republica Moldova, autoritatile de la Chisinau si cetatenii sai pot conta in continuare pe sprijinul deplin si neconditionat al Romaniei, Guvernului si Parlamentului roman si al opiniei publice romanesti.
Am convingerea ca proiectele benefice si finantarile promovate in ultimii doi ani de catre Guvernul Romaniei, inclusiv prin intermediul asistentei pentru dezvoltare desfasurate prin intermediul MAE, proiecte foarte apreciate si de impact in societatea moldoveana vor continua, iar Parlamentul Romaniei, prin intermediul Comisiei comune pentru integrare europeana cu Parlamentul de la Chisinau, va continua sa ofere asistenta in procesul de adoptare a acquis-ului comunitar in Republica Moldova.
Drumul va fi dificil si va implica eforturi complexe, dar merita, la capatul sau putand fi atins obiectivul de integrare europeana si romaneasca la care aspira legitim Republica Moldova.