Jurnalul National: Vaccinul care tine pe loc cancerul de san (Autoare: Magda Marincovici)
Avantaje: efecte secundare moderate, eficient in majoritatea formelor de neoplasm mamar
Un vaccin terapeutic contra cancerului de san capabil sa incetineasca evolutia bolii a fost realizat la Scoala de medicina a Universitatii din Washington. El se afla in faza primelor teste clinice, rezultatele dovedindu-se promitatoare. Recent, revista stiintifica Clinical Cancer Research a gazduit un articol consacrat testelor clinice de faza I pentru acest vaccin.
Mecanismul acestui vaccin este urmatorul. Vaccinul incita globulele albe ale sistemului imunitar sa distruga celulele ce contin o proteina numita mammaglobina-A (MAM-A). Chiar daca nu este foarte clar rolul acestei proteine in tesutul mamar, totusi, ea este prezenta in mod substantial in tesutul tumoral, adica in 40% pana la 80% dintre cancerele de san. Astfel, la putinele paciente cu tumori maligne fara proteina MAM-A, acest vaccin nu are efect.
Pentru acest studiu 14 paciente bolnave de cancer metastazat si cu proteina MAM-A au beneficiat de vaccinul terapeutic. Dupa administrare, nici o pacienta nu a prezentat efecte secundare severe, ceea ce demonstreaza siguranta din punct de vedere medical a vaccinului. Efectele secundare minore sau moderate au constat in usoare simptome gripale, eruptii cutanate sau durere la nivelul locului de injectare a vaccinului si s-au inregistrat la 8 din cele 14 paciente.
Vaccinul a permis stoparea evolutiei cancerului la jumatate dintre pacientele incluse in teste. Acest important aspect a fost monitorizat timp de un an, adica exact in perioada cand pacientele aveau sistemul imunitar slabit din cauza chimioterapiei. In grupul martor, format din 12 persoane nevaccinate, doar la trei paciente s-a observat oprirea evolutiei bolii, ceea ce indica, in ciuda numarului mic de paciente, o diferenta semnificativa. Doctorul Gillanders, co-autor al acestui studiu, spune ca rezultatele sunt incurajatoare: Ne gandim sa testam vaccinul pe paciente recent diagnosticate, pentru ne forma o idee completa despre terapia prin acest vaccin.
Potrivit OMS, cele mai frecvente forme de cancer diagnosticate sunt cele de plamani (1,8 milioane de cazuri, respectiv 13% din total), de san (1,7 milioane de cazuri, 11,9% din total) si colorectal (1,4 milioane de cazuri, 9,7% din total). Anual, in lume, 1,7 milioane de femei sunt diagnosticate cu cancer de san. In tara noastra, anual sunt depistate aproape 10.000 de noi cazuri de cancer de san metastazat. Din pacate, la noi diagnosticarea in stadiul IV este frecventa, avertizeaza dr. Dana Stanculeanu, medic primar la Institutul Oncologic Bucuresti.