Jurnalul National: Cancer gastric, la 18 ani! Prof. dr. Mircea Beuran: Intr-un procent mare, descoperim boala canceroasa gastrica in stadiile 3 si 4 (Autoare: Magda Marincovici)
Greata, reflux esofagian , durere in capul pieptului, varsaturi. Poate fi o gastrita, poate fi un ulcer, cu implicarea Helicobacter pylori. Dar poate fi si un cancer gastric. Este un avertisment lansat de prof. dr. Mircea Beuran, in finalul celui de-al cincilea workshop romano-japonez, organizat de Departamentul de Chirurgie al Universitatii de Medicina "Carol Davila" si Societatea Romana de Chirurgie, cu tema "Cancerul gastric". Acestea sunt simptome aparent banale, peste care trecem prea usor, fara a ne gandi ca ele pot anunta o boala severa: cancerul gastric. In 85% dintre cazurile de boala canceroasa gastrica este raspunzatoare Helicobacter pylori. Motiv pentru care tratamentul gastritelor, ulcerelor se face concomitent tratamentul contra Helicobacter pylori.
In tara noastra, incidenta cancerului gastric este de 6-7 cazuri la o suta de mii de locuitori si, in ultima vreme, acest tip de cancer este depistat la pacienti din ce in ce mai tineri.
"Cel mai tanar pacient cu cancer gastric pe care l-am operat la Spitalul de Urgenta Floreasca are 18 ani. Inainte decada pentru aceasta boala era 60 - 70 de ani, acum vorbim de 30 - 40 de ani. Mai mult, descoperim boala, intr-un procent mare, in stadiile 3 si 4, adica acolo unde chirurgia este eroica de foarte multe ori, spune prof. dr. Beuran. Si cand spune eroica, prof. Beuran se gandeste ca interventia chirurgicala este laborioasa, cu grad inalt de dificultate, ca pacientul este pe masa de operatie chiar 6 ore, dar, din pacate, prognosticul este unul rezervat.
Pentru reducerea costurilor si a suferintelor pacientului este importanta depistarea bolii atunci cand simptomatologia e simpla: durere in capul pieptului, greata si varsaturi etc. In acest punct un rol important il au medicii de familie. Ei sunt cei care trebuie sa recomande pacientilor efectuarea endoscopiei gastrice, care reprezinta primul pas in depistarea unei posibile boli canceroase. Invitat la acest workshop, prof. dr.K. Maruyama din Japonia a prezentat experienta sa in acest domeniu al chirurgiei, precum si modalitatea de a depista boala canceroasa gastrica in faze incipiente in tara sa.
Pentru ca, in Japonia, am avut un numar mare de pacienti cu cancer gastric s-a pus accent pe educatia sociala. S-a insistat pe realizarea screeningului. In prezent, in Japonia, persoanele care au peste 50 de ani primesc un card de sanatate pentru screening si investigatiile sunt suportate de stat, a explicat prof. dr. Maruyama.
Evident importanta este si preventia. Iata si cateva recomandari: alimentatie cu specific romanesc, bogata in legume si fructe proaspete, cu multe fibre, dar cu putine grasimi si dulciuri; limitarea consumului de alcool, renuntarea la tigara, mic dejun consistent, pranz moderat si cina sa o dam la dusmani.