MAGAZIN : Spionaj in epoca moderna (Autor: PAUL IOAN)

Debutul perioadei numite Razboiul Rece, imediat dupa terminarea celui de Al Doilea Razboi Mondial, a prilejuit si o incordare foarte accentuata pe frontul in care actionau serviciile secrete. Tarile din ambele zone ale baricadei artificiale aveau agenti (sub acoperire sau nu) care furnizau permanent informatii despre miscarile adversarilor ideologici. In aceste conditii, antrenamentul spionilor era foarte dur si exista o adevarata lupta pentru castigarea de noi membri, inclusiv din tabara adversa.

Maestrul informatiilor

La 7 octombrie 1949, pe harta Europei a aparut Republica Democrata Germana (RDG), tara aflata sub controlul URSS si al carei prim presedinte a fost Wilhelm Pieck, care a condus intre 1949 si 1960. Razboiul Rece era deja declansat si in RDG s-a infiintat Administratia Generala a Serviciilor Secrete - divizie a ministerului securitatii statului cunoscuta si sub numele de Stasi. Intre 1953 si 1986, creierul acestui serviciu de informatii secrete a fost Markus Wolf (1923-2006).
In cadrul activitatii sale atat de indelungate (aproape pe tot parcursul Razboiului Rece), Markus Wolf a fost poreclit parintele spionajului. El s-a nascut in landul de astazi Baden-Wurttenberg, in familia doctorului si scriitorului Friedrich Wolf. Acesta avea puternice convingeri de stanga, motiv pentru care, dupa venirea lui Hitler la putere, s-a refugiat la Moscova. A urmat un institut de aviatie si dupa razboi a fost cooptat in Grupul Walter Ulbricht pentru a activa ca ziarist la un post de radio din zona controlata de URSS din Germania.
Markus Wolf a urmarit intreg Procesul de la Nuremberg si, in 1953, a contribuit la fondarea Serviciului extern de informatii din RDG. Wolf s-a remarcat imediat, printre succesele sale importante aflandu-se si infiltrarea in anturajul cancelarului vest-german Willy Brandt (mandat 1969-1974) a omului sau de incredere, Gunter Guillaume. De altfel, dupa dezvaluirile acestuia, Brandt a demisionat.
Meritele lui Wolf erau recunoscute si de Occident, care l-a poreclit Omul fara fata. Cei din Occident nu aveau o fotografie cu el si au obtinut-o intamplator abia in 1978. Dupa Reunificarea Germaniei a fost acuzat de tradare, dar a fost achitat. A murit de batranete.

Un caz controversat

Philip Burnett Agee (1935-2008) a fost un agent al CIA (Agentia Centrala de Informatii a SUA), avand functia de a antrena spioni si a crea retele de spionaj. El a fost cooptat in CIA in 1957, ca om de mare incredere (conform cu sarcinile primite). Remarcandu-se prin activitati foarte eficiente, el a fost activat in mai multe tari din America Latina. Dar in 1968, Philip Agee face un gest surprinzator: demisioneaza din CIA si devine unul dintre cei mai mari critici ai sistemului practicat de aceasta organizatie. El chiar a devenit cofondatorul unei publicatii care aparea in Cuba, indreptata impotriva CIA. Serviciile din Cuba l-ar fi platit regeste.
Peste toate aceste activitati antiamericane ale lui Agee s-a suprapus o marturie importanta a agentului sovietic Oleg Kalughin, fost lider al KGB, care a afirmat ca Agee a vrut sa ofere URSS (agentului din Mexico City), in 1973, informatii cat o comoara de importante. Dar agentul sovietic l-a refuzat. Agee a murit bolnav, in Cuba.