Magazin: Porti catre Infern (Autor: ADRIAN-NICOLAE POPESCU)
In ultimii ani, a generat ceva agitatie in lumea stiintifica (dar nu numai) aparitia, s-a spus, subita a unor gauri imense in pamant. Explicatiile rationale ale specialistilor au venit uneori cam cu o jumatate de gura, astfel ca in jurul fenomenului geologic in sine s-au tesut adevarate legende. Invariabil, cum era si de asteptat, acestea fac trimitere la nestiute cai de comunicatie, mai degraba de natura paranormala, deschise in mod accidental intre lumea noastra si o secreta lume subterana, identificata chiar cu Infernul! Desi, nu de putine ori, la originea respectivelor ciudatenii sta chiar omul.
Unele dintre aceste gauri nu sunt doar uimitoare, ci si cu adevarat infricosatoare. Numai dimensiunile lor ne aduc aminte cat de mici suntem. Kimberley Big Hole, gaura din Africa de Sud, este aparent cea mai mare sapata vreodata de om (240 m adancime si 463 m diametru). Mina a dat peste 3 tone de diamante inainte de a fi inchisa in 1914. De retinut ca in perioada de exploatare de 43 de ani, cei 50.000 de muncitori care si-au rupt spatele folosind tarnacoape si lopeti au mutat peste 22,5 milioane de tone de pamant.
Situata la 60 mile in largul coastei Belize, Great Blue Hole este un incredibil fenomen geografic numit si Gaura albastra. Exista numeroase asemenea gauri in lume, dar niciuna atat de uimitoare. La nivelul suprafetei aceasta este aproape perfect circulara si are un sfert de mila in diametru, adancimea in centru ajungand la 145 m. Evident, ea este un loc foarte cautat de scafandri.
Mirny Diamond Mine, din Siberia, este considerata un monstru absolut si detine titlul de cea mai mare mina de diamante deschisa din lume. La 525 m adancime, cu diametrul la suprafata de 1200 m, deasupra minei zborul elicopterelor este interzis, deoarece s-au produs accidente din cauza curentilor de aer puternici. Dupa deschiderea sa, in 1955, muncitorii au fost nevoiti sa indure temperaturi incredibil de dure si solul inghetat, cum nu se mai gasesc in nicio alta mina; uneori este asa de frig, ca anvelopele masinilor se sparg.
Totusi, cea mai adanca gaura forata vreodata de om este Kola Super-deep Borehole, din Rusia, care a ajuns la o adancime de 12.261 de metri! De altfel, o legenda urbana ad-hoc vorbeste - cum altfel? - despre forarea gaurii spre Iad.